Print Friendly, PDF & Email
Zagreb, 1. svibnja 2009. (Matej Škarica / Hrvatsko slovo) – U Povodu 14. obljetnice tjednika Hrvatsko slovo u Zagrebu su u utorak 28. travnja u organizaciji Hrvatske kulturne zaklade dodijeljene književne nagrade Dubravko Horvatić s područja proznog i pjesničkog stvaralaštva. Prije početka dodjele nagrada okupljenim suradnicima i gostima prigodnim riječima obratili su se Stjepan Šešelj, Nenad Piskač i Ante Beljo. Nagrade u obliku plaketa dodijeljene su za radove objavljene u navedenom tjedniku kroz proteklu 2008.
Dobitnici na području proze su Tomislav Marijan Bilosnić, Franjo Plavšić i Stjepan Svedrović. Nagrade za najbolja pjesnička ostvarenja dobili su Božica Zoko, Tomislav Domović i Miljenko Stojić.

Stojić je nagrađen za ciklus pjesama pod nazivom Tvojom i mojom ulicom sačinjen od šest pjesama u kojima se na uspješan te spretan način bavi temama poratnog hrvatskog i bosanskohercegovačkog društva. U tim se pjesmama on kao svojevrsni svjedok i promatrač kroz svoju osobnost suočava sa svakodnevnicama što ih kroje svjetske političke igre na našim prostorima, naslijeđem povijesti što se reflektira u nesigurnoj – često prevrtljivoj sadašnjosti te se djelomično hvata u koštac s moralnim dvojbama koje tište čovjeka rastrganog između svojeg plemenitijeg ja i ovozemaljskih potreba.

Obrazloženje Ocjenjivačkog suda napisao je i pročitao Ivan Božičević. Možete ga cjelokupnog skinuti s ovih stranica u pdf obliku (ispod teksta).

Osobno