Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 26. listopada 2013. (citluk.ba) – Zbornik posvećen fra Lucijanu Kordiću predstavljen je sinoć, 25. listopada, u čitlučkom Hotelu Brotnjo. O zborniku radova s 8. neretvanskih književnih, znanstvenih i kulturnih susreta o hrvatskom književniku, franjevcu, svećeniku i emigrantu čitlučkom slušateljstvu govorili su fra Šimun Šito Ćorić, fra Ante Marić, pjesnik Ljubo Krmek, hrvatski književnik Stjepan Šešelj, fra Miljenko Stojić i prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk.

»Zbornik o fra Lucijanu Kordiću djelo je sudionika simpozija koji je održan u Neumu, Pločama, Opuzenu i ovdje u Čitluku. To su uistinu dragocjeni radovi koji govore o značaju fra Lucijana Kordića u hrvatskoj književnosti, ali i više od toga. Zbornik govori o njegovom kulturnom, svećeničkom, emigrantskom životu i skrbi koju je on pokazivao za hrvatski narod dok je bio u emigraciji«, kazao nam je Stjepan Šešelj, hrvatski književnik i urednik Hrvatskog slova, dodajući kako je fra Lucijan nakon emigracije nažalost jako malo ostao u Hercegovini, no da je to bilo jako značajno razdoblje u njegovom životu.

Fra Šimun Šito Ćorić na sinoćnjem predstavljanju imao je zadaću govoriti o fra Lucijanovom pjesništvu, o tematici i utjecajima na fra Lucijanov stil pisanja poezije. Fra Šimun je između ostalog kazao: »Glavni temelji Lucijanove poezije idu u četiri smjera. Jedan je prognanstvo, ali ne prognanstvo samo njegovo nego općenito svakog čovjeka. Zato sam to nazvao kozmopolitskom orijentacijom fra Lucijana Kordića, vidio je on i druge a ne samo sebe. Na drugom mjestu vidimo da je njegova orijentacija san o povratku. Kada netko nakon 46 godina dođe kući onda je to spasenje. San o povratku je bio njegov san o spasenju. Dobar prostor u njegovoj poeziji zauzima pisanje i doživljaj prirode. Doživljavao je prirodu kao nešto posebno, čovjek je napravio silne stvari ali ništa takvo kao što Gospodin napravi brda i proljeća, ljeta, cvjetove i sve drugo. Nadahnulo ga je ono što je vidio u svojim Grljevićima kao dijete, što je vidio na Širokom Brijegu kao gimnazijalac, što je doživljavao inače po svijetu, jer stizao je na sve strane. Na četvrtom mjestu je njegova religioznost. Kroz njegovu poeziju i gdje se ne spominje Bog, križ, dakle, ova religiozna leksika, prodirala je njegova orijentacija prema Bogu, prema dobroti.«

Ocjenu Kordićevog pjesništva na predstavljanju zbornika dao je fra Miljenko Stojić. On je u svom izlaganu pokušao ocrtali fra Lucijanov lik i djelo, ali i vrijeme u kojemu je živio i stvarao. Drugi predstavljači govorili su o svojim uspomenama, doživljajima s fra Lucijanom Kordićem. Ja ga nisam osobno poznavao, međutim čitao sam njegova djela pa sam se više bazirao večeras na zbornik koji smo ovdje predstavljali i koji je izišao u njegovu čast. Pokušao sam zaista ocrtati ne samo njegovi lik i djelo, ono što je pisao, nego i ono vrijeme u kojem je on to radio, zbog čega je uopće završio tamo gdje je završio, znači u tuđini, kako je to sve uspio nadvladati i što mu se događalo kada je došao ovdje. Naravno, uz to sam dao i književnu ocjenu svega njegovog rada«, kazao je po završetku predstavljanja fra Miljenko Stojić i na pitanje kako ocjenjuje rad fra Lucijana Kordića ponudio odgovor. »Rekli su i drugi, on je našao svoje mjesto u hrvatskoj književnosti i to mjesto će mu i ostati. Po njemu je i jedna nagrada dobila svoje ime, to je nagrada za hrvatske pisce iz iseljeništva. Večeras sam rekao da bi bilo dobro da ta nagrada što prije prestane, a to znači da se svi ti pisci vrate ovamo pa da im se dodjeljuju i druge nagrade. Onda ćemo neku drugu nagradu nazvati njegovim imenom da opet budemo na istom.«

U glazbenom dijelu programa predstavljanja Zbornika o fra Lucijanu Kordiću nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Osobno