Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 12. studenoga 2017. (Matica hrvatska) – Ogranak Matice hrvatske u Rijeci i Ogranak Matice hrvatske u Čitluku pozivaju na predstavljanje romana »Od Franje do Franje« Anite Martinac i zbirku pjesama »Stopu po stopu« Miljenka Stojića. U programu sudjeluju Igor Žic, Anita Martinac, Miljenko Stojić, Goran Crnković i Andrija Stojić. Predstavljanje će se održati u prostorijama Državnog arhiva u Rijeci, Park Nikole Hosta 2, nadnevka 17.studenoga s početkom u 19.00 sati. Ulaz je slobodan i svi su dobro došli.

Roman »Od Franje do Franje« još je jedna uspješnica književnice Anite Martinac. On čini povijesno troknjižje uz romane »Medaljon« (2015.) i »Posljednji« (2016.). Objavljen je u nakladi Ogranka matice hrvatske Čitluk i Vinkovci, uredio ga je Miljenko Stojić, a recenzenti su prof. dr. Antun Lučić i dr. Ilija Protuđer. Izvrsne kritike o ovom romanu izrekli su akademik Mile Pešorda na predstavljanju u Zagrebu, profesorica Višnja Sorčik u Osijeku i Vinkovcima, Hloverka Novak Srzić i Željko Primorac u Čitluku, te Ivan Župa u Beču, kao i brojni drugi u vrlo kratkom roku od kada je roman objavljen. Već prepoznatljiva po svom stilu autorica je ponovno oduševila čitatelje odabranom temom prateći povijest gotovo čitavog stoljeća jedne obitelji kroz razne krajeve hrvatske zemlje. Autorica je osjećajno i spoznajno zaronila u materinsku riječ, zavičajni glas pritisnut teškim vremenitim nevoljama, nu sveudilj toliko čist i snažan da se uspijeva očuvati u svojoj nutarnjoj punini održavajući neprekinuti dia-logos s utjelovljenom Riječju, koja je svjetlo u tmini, utočište u nevremenu. Osvrćući se na mir i vedrinu koja očarava sa stranica romana akademik Pešorda je pozdravio novu zvijezdu na hrvatskom književnom sazvježđu, nadovezujući se na ranije kritike redatelja i književnika Miroslava Međimurca i o ranijim romanima, kazavši da su pisana lijepim hrvatskim jezikom u kojem otkrivamo riječi koje nas ugodno iznenade svojim zvukom i značenjem. Zaboravili smo ih, proglasili južnohrvatskom ruralnom inačicom, a toliko svježine unose u hrvatsku književnost. Stil je raskošan i opor, samodostatan i bogat, kako je istaknuo Međimurac. Mnogi su čestitali autorici na hrabrosti u odabiru tema kojima se do sada nitko, ili rijetko tko, bavio u književnim djelima.

»Stopu po stopu«, naziv je nove zbirke pjesama hrvatskog književnika, novinara i franjevca Miljenka Stojića, koja je nedavno objavljena u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) i Ogranka Matice hrvatske u Vrgorcu. Zbirku je uredio Ljubo Krmek, a recenzenti su bili Zdravko Kordić i Antun Lučić. Ovo je deveta zbirka pjesama istaknutog književnika Miljenka Stojića u njegovoj bogatoj bibliografiji koja uz pjesništvo obuhvaća i prozu, kako za odrasle tako i za djecu. Stojićevo pjesništvo opaža vrijeme u kojem se rađa. Autor je, naime, pomni slušač koji svojim emocijama i impresijom bilježi odjeke vremena kojima ne dopušta da postanu prah i pepeo zaborava. Svjestan prolaznosti Stojić bilježi slike probranim stihovima, poput Sijača riječi, kako se i zove jedna njegova pjesma u novoj zbirci »Stopu po stopu«. Tim stopama, laganim i sigurnim korakom, a opet tako upečatljivim u suvremenom pjesništvu, novom zbirkom u kojoj se ciklusi »Kap blizine«, »Puca vrijeme«, »Doći će« i »Toga dana« isprepliću poput pletera na kamenu cjelcu koji ostaje trajni spomenik kulture hrvatskog naroda. Neovisno opjevavaju li stihovi spomen na neku od osoba kojima želi sačuvati trajni spomen poput Božidara Vaceka, Krešimira Šege ili Pere Borasa, a posvetio im je pjesme u novoj zbirci, ili se osvrće na surovu prošlost i stihovima odašilje važne poruke, Stojić prosvjetiteljski i uvijek produhovljeno opjevava kako prošlo tako i sadašnje vrijeme. Stoga će i ova njegovo nova zbirka zacijelo obogatiti svaku ozbiljnu knjižnicu.

Osobno