Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 4. studenoga 2017. (brotnjo.info) – Sinoć, 3. studenoga, u hotelu Brotnjo u Čitluku upriličena je 19. tradicijska manifestacija »Kušanje mladog vina«. Manifestacija je to kojom, u najvećem vinogorju BiH, završavaju Dani Matice hrvatske u Brotnju, a za ovu prigodu Ogranak Matice hrvatske (OMH) Čitluk pripremio je cjelovečernji program.

Program je započeo otvaranjem izložbe akademske slikarice Stele Dumančić Čuturić. Izložbu pod nazivom »Daljine me vuku«, u Galeriji Klub Matice hrvatske Čitluk, otvorila je Zdenka Bilušić, predsjednica OMH Šibenik. Pohvaljujući aktivnosti OMH Čitluk gospođa Zdenka Bilušić kazala je kako je raduju njihovi uspjesi i da se nada još boljoj suradnji između šibenskog i čitlučkog ogranka. Kazala je također kako Stela Dumančić Čuturić zametke svoje slikarske preokupacije traži i pronalazi u stihovima, a u slučaju izložbe, koja će u Čitluku biti postavljena do 3. prosinca, autorica je nadahnuće za stvaranje slika pronašla u vlastitim stihovima. Akademska slikarica iz Šibenika velika je zaljubljenica u pjesmu pa ni ne čudi da i za stvaranje slika nadahnuće pronalazi u stihovima. Budući da je Stela Dumančić Čuturić i članica ženske klape »Skradinke«, posjetitelji izložbe mogli su uživati i u odličnoj glazbi.

Inače cijela sinoćnja večer protekla je u znaku šibensko-hercegovačkog prijateljstva pa je nakon otvorenja izložbe predstavljena i knjiga Ive Mikuličina »Moj Šibenik dušu ima«. Ivo Mikuličin poznati je šibenski novinar, sportski radnik, ali i klapski voditelj pa je i predstavljanje knjige »Moj Šibenik dušu ima« svojim nastupima obogatila ženska klapa »Skradinke«. Govoreći o svojoj knjizi Mikuličin je kazao da ona zapravo govori o mentalnom sklopu i o istaknutim ljudima šibenskog kraja. Svoje mjesto tako u knjizi imaju brojni koje je autor upoznao obavljajući različite poslove, a posebno mjesto pripada velikanima Draženu Petroviću, Ivi Brešanu i Arsenu Dediću kroz koje se na lijep način opisuje karakter Šibenika, grada koji se nikada nije predavao. Bio je tako i u Domovinskom ratu, a u trenutcima kada je napadač prijetio da će prepolovit Hrvatsku, Ivo Mikuličin ističe da se u Šibeniku osjetila pomoć i razumijevanje iz Hercegovine.

Ratne godine bile su izuzetno teške, a upravo o Domovinskom ratu u svojoj najnovijoj knjizi progovara Slavo Antin Bago. Naslovio ju je »Stvarni snovi«, a o njoj je uz autora govorio i fra Miljenko Stojić, recenzent knjige. »Bago je "Stvarne snove" zamislio kao posljednji dio "Posuške trilogije". Prva dva govorila su o jugokomunizmu i našoj borbi s njim. Ovaj, pak, govori o Domovinskom ratu, ali i on je itekako natopljen tim jugokomunizmom. Ista zvijezda petokraka sijala je smrt uvijek jednako. Razlika je samo u tomu što su glave ispod kapa na kojima je bila sada govorile da pripadaju nekomu drugom. Onima na koje se pucalo bilo je svejedno. Svaki metak ubija«, kazao je fra Miljenko i dodao da u romanu koji nema glavne likove snažno odjekuje bilo puka i da se autor uz sve ostalo u romanu vješto koristi pjesmama, aforizmima i mudrim izrekama. Autor romana u kratkim crtama predstavio je svoje cjelokupno stvaralaštvo, a poseban naglasak stavio je na »Posušku trilogiju« i zahvalio svim koji su sudjelovali u izdavanju romana.

OMH Čitluk je za sve sudionike cjelovečernjeg kulturnog programa, koji su svojim nastupima i izlaganjima načinili lijepu cjelinu, pripremio vina s prigodnim etiketama za uspomenu, a slavljenje i uživanje u vinu nastavljeno je »Kušanjem mladog vina« odmah nakon predstavljanja knjiga. Tradiciju kušanja mladog vina posjetiteljima hotela Brotnjo predstavio je prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk. Stojić je nakon predstavljanja tradicijske manifestacije prvi natočio vino iz bačve s mladim vinom, a nakon toga vino su kušali i odličnim ocijenili fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk, Jadranka Knežević, pročelnica Transfuzijskog centra SKB Mostar, Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, autori čije je stvaralaštvo predstavljeno ranije tijekom večeri i prof. Andrija Stojić. Načelnik općine Čitluk Marin Radišić nakon kušanja zatvorio je drvenu bačvu iz koje je kušano vino, a prije nego su se ostali mogli uvjeriti u novi uspjeh broćanskih vinara, vino i hranu pripremljenu za ovu prigodu blagoslovio je fra Miro Šego.

Uz ugodno druženje posjetitelji kušanja vina imali su priliku uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, vinima iz broćanskog i šibenskog kraja. Ruku pod ruku s vrhunskim vinima do dugo u noć išla je i pjesma koju su predvodile članice ženske klape »Skradinke i članovi HKUD Brotnjo.

Osobno