Print Friendly, PDF & Email

Radimlja, 11. lipnja 2021. (dhkhb.org) – Jučer, u četvrtak 10 lipnja, u sklopu Stolačkog kulturnog proljeća u organizaciji Matice hrvatske Stolac i općine Stolac, na Radimlji je održana književna manifestacija »Vidoška pjesnička noć«.

Večer je glazbom otvorila glazbena skupina »Vidoštačka kraljica«. Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković u svom je govoru rekao kako Matica hrvatska Stolac kao institucija drži do ljudi koji su puno dali za rad Matice. Tako je posebno priznanje za doprinos, promicanje ugleda i rada Matice hrvatske Stolac dobio Željko Raguž, stalni član i glavni urednik Zbornika »Stolačko kulturno proljeće«.

Zbornik radova »Stolačko kulturno proljeće 2021.« predstavio je prof. dr. Miroslav Palameta. Izlazio je i u najtežim vremenima, objavljen je i lani u godini pandemije. Ove godine posvećen je pjesniku Stojanu Vučićeviću.

Svojim stihovima večer su upotpunili: Pero Pavlović, Ružica Soldo, Ivan Sivrić, Ivo Raguž, Marina Kljajo-Radić, Miljenko Stojić, Ljubo Krmek, Ivan Dugandžić i Leon Raič.

Nagradu Matice hrvatske Stolac »Hrvatski stećak«, rad akademskog kipara Stjepana Skoke, za osobit doprinos hrvatskoj književnosti povjerenstvo je jednoglasno dodijelilo fra Šimunu Šiti Ćoriću. Nagrađenik je književnik, psiholog i kantautor, ali iznad svega »čudesno običan redovnik« (Antun Lučić). Autor je više knjiga literarnog i znanstvenog sadržaja, uvršten je u brojne domaće i inozemne antologije.

Program je uobičajeno znalački vodila Tina Laco. A skupina »Vidoštačka kraljica« sve je oduševila svojim pjevanjem.

Osobno