Print Friendly, PDF & Email

Vrgorac, 16. lipnja 2021. (IKA) – Svečanu spomen-misu za 33 ubijenih žitelja župe i grada Vrgorca – »Lipanjske žrtve« jučer je, u utorak 15. lipnja, u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu predvodio župnik fra Josip Repeša. Sumisili su župnik Velikog Prologa – Dusina don Dražen Radman i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Među sudionicima misnog slavlja bio je gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg s gradskim vijećnicima te Vice Nižić iz Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški.

Na početku sv. mise župnik je pročitao imena nedužno ubijenih civila 15. lipnja 1942. i potom nadodao potrebu u misnoj žrtvi sjetiti se i svih ostalih žrtava, civilnih i vojnih, u vrijeme Drugoga svjetskog rata. Prisjetimo se da su tijekom operacije »Bura« u Vrgorcu ubijeni hercegovački franjevac fra Maksimilijan Jurčić te skupina civila iz Ljubuškog i Čitluka pokupljeni iz tamnice u Ljubuškom.

U propovijedi fra Josip je, prikazujući žrtvu nedužnih koje su ubili pripadnici partizanskih jedinica ulazeći u grad Vrgorac, pozvao okupljene na kršćansku potrebu molitve i prepuštanja pravde u Božje ruke, onome koji je Gospodar suda ljudske savjesti. »Zločini u svakom ratnom sukobu redovito su počinjeni u međusobnoj potrebi za osvetom. Krvna osveta, uslijed koje se događaju nova ubojstva, put je u međusobno samouništenje. Bog ne odobrava osvetu, nego nudi mir i oproštenje. Isusova žrtva i smrt na križu nisu poticali Božju mržnju i osvetu nego pomirenje i obraćenje. Zato je Isusova žrtva prava pomirnica. Stoga je molitva za pokojne traganje za mirom, izmirenjem i obraćenjem svih koji su okrvarili ruke. Župnik je potaknuo vjernike na potragu za neotkrivenim grobovima ili jamama u koje su tijekom rata bacana tijela ubijenih vojnika i civila. »Obilježavanje grobova, mogućnost svakom posjetiti počivalište pokojnika jamac je novog, mirnijeg stanja. A mi, kao kršćani, pozvani smo u tome prednjačiti«, istaknuo je župnik Repeša. »Obilježavajući ovu tužnu obljetnicu moramo ostati civilizirani i oni koji će poštivati svaku žrtvu osuđujući svaki zločin. Jer, premalena smo sredina da bi nas žrtve i danas dijelile stvarajući nove sukobe«, dodao je fra Josip. Propovjednik je pozvao okupljene na molitvu za sve žrtve rata, s bilo koje strane sukoba i za obraćenje za njihove krvnike.

Poslije sv. mise svi okupljeni su se uputili do gradskog groblja u Vrgorcu gdje je na mjestu stratišta podignuta spomen-ploča, pred kojom su predstavnici grada Vrgorca, župe i članovi obitelji ubijenih položili cvijeće i upalili svijeće. Skup je završen molitvom odrješenja za pokojne u kojem su sudjelovali i Vrgorački pučki pjevači, te pjevanjem himne Lijepa naša.

Video: Dan sjećanja na Lipanjske žrtve i sve žrtve Drugoga svjetskoga rata

Osobno