Print Friendly, PDF & Email

Bile, 26. lipnja 2021. (grobljemira.info) – Groblje mira na Bilima kod Mostara posjetio je načelnik općine Posušje s članovima Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskoga rata i poraća na području općine Posušje. Predstavnike općine dočekali su predstavnici odbora za izgradnju Groblja Mira: Mile Pušić, fra Miljenko Stojić i Anita Martinac.

Prilikom obilaska Groblja mira govorilo se o fazama rada, te pripremi za rad Povjerenstva koje se također uključilo u projekt izgradnje Groblja mira, odnosno prikupljanja popisa žrtava i otkrivanja grobišta iz općine Posušje, čiji popis možete vidjeti na sljedećoj poveznici: https://www.opcina-posusje.ba/wp-content/uploads/2021/05/POSUSKI-ZRTVOSLOV-1.docx. Još uvijek je moguće dostaviti ispravke podataka na e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ili osobno na vratarnicu na ulazu u zgradu Općine Posušje (fra Grge Martića 30).

Na Groblju mira na Bilima bit će podignuti križevi svim žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća s područja općine Posušje. Ukupno njih 1.297.

Projektom memorijalnog Groblja mira – Bile predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi Herceg Bosne, BiH (računa se do 50.000 križeva) podigne bijeli križ, neovisno o tome gdje je osoba ubijena, nestala ili gdje je pokopana. Na križevima će biti ispisani osobni podatci svake žrtve: ime i prezime, ime oca, godina rođenja, godina smrti ili nestanka.

Njegujući kulturu sjećanja brojna povjerenstva za popis žrtava Drugoga svjetskoga rata i poraća iz raznih općina rade na ažuriranju i prikupljanju kako popisa, tako i otkrivanju mjesta stradanja i grobišta. Sve žrtve, naime, imaju pravo na dostojanstven pokop i spomen.

Osobno