Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 4. listopada 2021. (bljesak.info / RTV HB) – Akademik Frano Ljubić, profesor emeritus, predstavio je večeras u Mostaru svoje dvije knjige »Za jednakopravnost hrvatskog naroda i nužnost pristupanja BiH u EU« te »Za opstanak Sveučilišta i kvalitetnije obrazovanje«. Predstavljanje knjiga održano je u Hotelu Mostar u organizaciji HAZU BiH i MH BiH – Ogranak Mostar.

U prvoj knjizi »Za jednakopravnost hrvatskog naroda i nužnost pristupanja BiH u EU« Ljubić bilježi kako je uspostavljana vlast u Mostaru, Hercegovačko-neretvanskoj županiji i FBiH nakon potpisa Daytonskog sporazuma. »Mislim da su teme koje su obrađene vrlo aktualne, da pokazuju kontinuitet opstrukcija predstavnika u tijelima vlasti iz reda bošnjačkog naroda i pokušajima da s predstavnicima međunarodne zajednice nametnu nekakva divlja i izmišljena rješenja koja nisu ničim potkrijepljena, odnosno koja nisu utemeljena na međunarodnim dogovorima«, kazao je novinarima Ljubić. U knjizi se, kako kaže autor, govori i o optužbama dužnosnika bošnjačkog naroda da Hrvati žele zadržati HR Herceg Bosnu s ciljem da OHR presuđuje i donosi odluke koje su, kako je rekao, uvijek bile na štetu hrvatskog naroda i jezika.

U drugoj knjizi »Za opstanak Sveučilište i kvalitetnije obrazovanje« Ljubić piše o šest godina provedenih na čelu Sveučilišta u Mostaru, jedine javne visokoškolske ustanove u BiH na kojoj je službeni jezik hrvatski. »Ona je nastavak na prvu knjigu, odnosno tretira gotovo sličnu problematiku jer su bile velike opstrukcije od strane međunarodne zajednice i predstavnika bošnjačkih političara koji su htjeli po svaku cijenu integrirati Sveučilište s Univerzitetom "Džemal Bijedić" kako u BiH ni na jednom javnom sveučilištu ne bi bilo hrvatskog službenog jezika«, izjavio je Ljubić.

O knjigama su govorili biskup u mirovini msgr. Ratko Perić, akademik Mladen Bevanda te književnik i publicist Miljenko Stojić. Moderirao je počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović.

Govoreći o Ljubićevim knjigama biskup u mirovini Ratko Perić kazao je »kako je doista istinita ona biblijska: na stazi pravde stoji život, kao i ona: na stazi nepravde stoji propast«. »Rektor Ljubić se zadržao na kormilu šest godina, neumornim pisanjem i dijaloškim pristupom, uvjeravajući razumom i istinom i braneći ljudska prava i nacionalne vrijednosti – i uspio«, kazao je Perić.

Obje knjige izdane su početkom ove godine, ali zbog koronavirusa nisu ranije predstavljene javnosti u Mostaru. Zbog ranije preuzetih obveza u predstavljanju nisu sudjelovali akademik Dragan Čović, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić te novinar i književnik fra Ante Marić.

Osobno