Print Friendly, PDF & Email

Stanislav Janović, Tito na Golom otoku, Naklada Pavičić, Zagreb, 2013.

»U svojoj knjizi o Golom, str. 293., Đuro Bilić navodi izjavu dr. Nikole Nikolića, čovjeka koji je imao nesreću iskusiti dva logora, Jasenovac i Goli otok, a s kojim je poslije na slobodi prijateljevao. Nikolić je Biliću rekao: "Ja sam napisao kako je bilo u Jasenovcu, a ti opiši Goli i nemoj zaboraviti naglasiti da je Jasenovac bio podnošljiviji od Gologa."« (str. 166.) Govori to prekaljeni revolucionar, znanstvenik i teško mu je ne povjerovati. Unatoč tomu zbivanja na Golom otoku još su uvijek prilično obvijena velom tajne. A Jasenovac kao mit o genocidnosti hrvatskog naroda traje li traje. Slučajno?

Janović se pita ima li smisla pisati ono što je doživio? I kad je to učinio još je skeptičan, iako se nada da će opisani događaji možda taknuti nečiju savjest i spriječiti slična zla. (str. 323.) Dobro da je to učinio. Kroz pero pisca koji ne mrzi, pisca koji se izdigao iznad svih svojih životnih događanja saznajemo što je to zapravo kroz XX. stoljeće tralo hrvatski narod. Jer Janović uvijek sebe gleda kroz zajednicu, iako je potpuno svjestan i sebe kao pojedinca.

Potječe iz Boke, one Boke kojoj na silu oduzimaju njezin hrvatski predznak. Ali ona se još uvijek ne da. Opisuje Janović svoje djetinjstvo u tom kraju, mijenjanje režima i konačni odlazak. Moralo se, došli komunisti. On i njegovi svrstani su među ustaše, jer su pripadali hrvatskom narodu. Prestao je to biti tek u Zagrebu. Nepoznat u velikom gradu utopio se u mnoštvu. Međutim, čim je počeo predstavljati »nešto«, opet su se za njega počele lijepiti stare naljepnice. Uspio je završiti škole, steći zvanje liječnika, unatoč tomu što ga Partija nije puštala s oka. Mlad i zanesen umislio si je zajedno s drugima takvima, mijenjati tu grubu stvarnost. Podrazumijeva se nenasilno, za razliku od njih koji su to uvijek činili nasilnim putem. Ujedinili su se u Hrvatski pokret otpora. Udba je ubrzo zakucala na vrata. Na kraju balade čekao je Goli, ukleto mjesto u predivnom Jadranskom moru. Brzo je saznao za njegove kaste. Prva je bila »bojkotirani«. Tu su spadali svi oni koji nisu »revidirali« svoj stav. Postupalo se s njima kao s onima koji uopće nisu zaslužili biti na životu. Druga kasta bili su odgođeni. Revidirali su svoj stav, pokajali se, ali još ne dovoljno. I naknadno čišćenje je nemilosrdno provođeno. Treća kasta bili su »članovi kolektiva«. Njima su priznali da su se popravili. Međutim, dobro su i dalje morali paziti da ne bi ponovno upali u prethodne kaste. Četvrtu kastu predstavljali su aktivisti. Zanos se vratio u njihove grudi. Ponovno su bili spremni učiniti bilo što za Tita i Partiju, pa i dati svoj život. Vratili su se u komunistički raj. Ali, što su se pojedinci više uspinjali u ovim kastama, to su niže padali u očima duševno zdravih. Ne ćemo prepričavati sve Janovićeve doživljaje iz toga razdoblja. Zabilježimo samo da jasno dokazuje da je Goli otok smislio i naredio zločinac Josip Broz Tito. Po zapisu »Tito na Golom otoku« čitava je knjiga dobila ime. Janović se pronicljivo pita što je Tito stvorio? Odgovor je: ništa. Nasiljem je gradio tvorevinu zvanu Jugoslavija koja se raspala čim je to nasilje popustilo. Zbog toga je izvan svake pameti da još ima onih koji prisežu na tog 10. po redu zločinca u suvremenoj povijesti, kako ga okrsti Crna knjiga komunizma. Završetak svoga djela Janović posvećuje razmatranju o Zapadu. Gdje smo? Čiji su se prsti duboko umiješali u našu povijest. Prepoznaje ponajviše one britanske, još tamo od svoga djetinjstva. Unatoč svemu ne možemo odbaciti taj Zapad, takav kakav je. Ali možemo biti svjesni sebe u takvom okružju. Ta ga je misao vodila i u njegovom političkom radu.

Nismo se s ovako malo rečenica mogli dotaći svih bitnih tema iz ovoga djela. Pokušali smo ih samo naznačiti, pa makar ponekada tek kao kroz maglu. Slijedili smo nit odakle sve počinje. Jesmo li je uspjeli odgonetnuti i hoćemo li je uspjeti odgonetnuti dok budemo čitali ovu dobrodošlu knjigu?

Miljenko Stojić

Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 30. ožujka 2014.; hrsvijet.net, 30. ožujka 2014.; glasbrotnja.net, 31. ožujka 2014.

Osobno