Print Friendly, PDF & Email

Vera Primorac, Nebo iznad Vukovara, Ready2print, Rijeka, 2018.

Svakodnevica nam je takva kakva jest, svima. No, kroz kakve je naočale pokušavamo odgonetati? Na to svatko ima svoj odgovor i treba ga imati.

Knjiga koja je pred nama samim svojim naslovom napućuje nas na naočale koje treba rabiti: Vukovar. On je velika rana na našem narodnom tijelu, ali ujedno i veličanstvena epopeja. To neprestano treba imati pred očima i uz pomoć toga donositi zaključke o svakodnevnim događanjima i svakodnevnim odlukama. Spoznala je to Vera Primorac i podarila nam knjigu koja nas neprestano potiče na preispitivanje jesmo li pravilno odčitali događaje ili ne.

U podnaslovu se jednostavno kaže da su ovo stranice autoričinih zapisa od Vukovara do Vukovara. Obuhvaćena je, dakle, jedna godina. Politika je išla svojim smjerom, narod, pak, svojim. I nisu se, nažalost, uspijevali susresti, kako nam prenosi Vera Primorac. Točka razmimoilaženja bila je odnos prema domovini. Jesmo li za nju spremni dati sve što imamo pa i život, ili od nje tražimo sve pa i samo njezino postojanje? Velika dvojba koju moramo razriješiti.

Kad čovjek dočita ove tzv. zapise, onda shvati da su to ustvari kolumne. Nisu, istina, pisane za neki medij nego za svoju dušu u nekoj bilježnici ili na nekom računalu. Zbog toga neprestano nailazimo na mnoštvo tema, ali se one sve ipak slijevaju u rečeni odnos prema Vukovaru i prema domovini. Tko ih tako shvati sa zanimanjem će čitati ovo štivo, inače će reći ma baš me briga za nečije osobne stavove.

Jedna od tema na koju se češće nailazi jest jugokomunizam. Budući da je domoljub, autorica ga nikako ne može shvatiti jer neprestano djeluje protiv toga domoljublja. A ona bi htjela da se i ti s te strane uključe u borbu za svoju domovinu što nažalost nikako da se dogodi. Zbog toga ne uspijeva shvatiti Zorana Milanovića kada na nekom njihovom skupu počinje vikati, a i oni stidljivo za njim, Hrvatska, Hrvatska. Pa zaključuje: »O, ljudi moji, pa zar je i to moguće!!!???« (str. 84.).

Bilo bi zaista dobro da je i to i još mnogoštošta drugoga moguće. Ali valjda će svanuti i takva vremena. Vera ih Primorac ovom knjigom itekako pripravlja.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 23. siječnja 2019.

Osobno