Print Friendly, PDF & Email

Dunja Detoni-Dujmić, Bili smo istok i zapad, DHK, Zagreb, 2014.

Zanimljiva je ova zbirka pjesama Dunje Detoni-Dujmić. Angažirana i suvremena, razigrana i tako ozbiljna. Suočava nas s društvom oko nas, onim bivšim i sadašnjim, te s nama samima. Kako prolazimo ovom zemljom?

Sad je ovo već peta po redu pjesnikinjina zbirka. Za onu Tiha invazija dobila je i uglednu nagradu Tin Ujević. Riječ je, dakle, o zreloj i priznatoj stvarateljici.

Mislim da će za ovim stihovima posegnuti i oni koji baš ne vole pjesništvo. Puni su ironije, počesto i sarkazma, ponekada nam sliče na rečenice neke kratke priče. Pjesnikinja spaja svoju načitanost i svoje osjećaje, ali na tečan način. Očito je duboko u svemu tome.

Odmah na početku dočekuje nas poema Bili smo istok i zapad ili nebeski grafiti po kojoj je zbirka dobila ime. Prošlo jedno, jugokomunističko, vrijeme, došlo drugo, nazovimo ga liberalno, a u stvari uvijek su to ista vremena, klika nastavlja vladati. Što je sa simbolima i jednoga i drugoga? Žive neki svoj život zajedno sa svojim poklonicima, a mi živimo neki drugi, na svojoj strani ulice. Ne treba ničemu robovati, treba neprestano biti svoj, poručuje nam Dunja Detoni-Dujmić. U istom tonu napisana je i druga poema Ja domovina. Uspjeli smo dobiti državu, jesmo li uspjeli dobiti i njezinu slobodu? Teško pitanje na koje moramo nastojati odgovoriti.

Slijede dva ciklusa: Divlja gradnja i Na žutoj crti diskrecije. U prvome je pjesnikinjin obračun, nazovimo to tako, sa stanjem u okolišu, a u drugom sa stanjem u njezinoj nutrini. Oboje se međusobno prožimaju i čiste put za naše korake ako ih pravilno shvatimo. Samo se ne treba bojati i ništa više.

Stil u ovoj zbirci je potpuno suvremen i dobro je da je tako. Ona dokazuje da se današnjim rječnikom itekako mogu izreći tzv. konzervativne teme. Jednostavno rečeno, dobro uvijek ostaje dobro, a sve ostalo samo je prolaznost i ništa više.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, 9. studenoga 2016.; hrsvijet.net, 9. studenoga 2016.

Osobno