Print Friendly, PDF & Email

Drago Šaravanja, Usporedbe, Alfa, Zagreb, 2015.

U tijeku je novo iseljavanje Hrvata, tamo negdje na Zapad. Ali je u tijeku i povratak potomaka davno iseljenih te onih koji su stigli u mirovinu živeći svoj iseljenički život. Drago Šaravanja jedan je od njih. Po samom povratku latio se pera i stao opisivati što se kroz puste godine odvijalo u njegovoj hrvatskoj iseljeničkoj glavi. I to uspješno. Čak je pobrao i neke nagrade.

Iseljenik ne bi bio iseljenik kada ne bi uspoređivao kako je bilo nekada tamo i ovamo, a kako danas. U igri su, dakle, tri države: Jugoslavija, Australija i Hrvatska. Nesretna Jugoslavija otjerala ga je od sebe, Australija majčinski prihvatila, a na ognjište se vratio kao čovjek željan svoga kraja.

Glavni je lik romana Vinko Bilig, zajedno sa svojom gospođom Ivom. Radnja uopće nije zahtjevna, ali je poučna. Odlaze njih dvoje na druženje s negdašnjim kolegama i kolegicama iz škole. Gostionica Purger u Zagrebu. Unatoč dugim godinama uspijevaju se prepoznati jer se onaj svačiji karakteristični geg ne gubi iz pamćenja. I onda počinje priča o nekada, mogli bismo tako reći. Pisac ju je rasporedio po temama i tako doprinio preglednosti radnje, odnosno pojačao poruke koje želi uputiti.

Šaravanja nastoji da i neka današnja ponašanja postanu »nekada«. Tužan je što zna doživjeti da mu kažu kako se oni na njegovu mjestu ne bi nikada vratili. Očito imaju drukčiji pogled od njega na ono što zovemo »novac«. Šaravanja veli da se danas samo govori o njemu, a ne govori se o zasukanim rukavima i drugim načinima poštene zarade. Upravo ovo stajalište utkano je u čitavo piščevo promišljanje. Ne nastoji uspoređivati stvari da bi opravdao svoj odlazak u iseljeništvo, nego uspoređuje da bi iz bogatstva doživljenih stvari preuzeo one koje mogu itekako pomoći njegovoj domovini Hrvatskoj. I to je ono što njegovoj knjizi daje pravu vrijednost.

Vjerujem da će ovu knjigu čitati i oni koji se vraćaju i oni koji ostaju ili razmišljaju o odlasku. Ona je potpuno pozitivna, ne »ubija u pojam«, već blago otvara oči i zove na ljubav prema jedinoj nam domovini.

Miljenko Stojić

hrsvijet.net, 10. kolovoza 2017.

Osobno