Print Friendly, PDF & Email

Marina Kljajo-Radić, Sjaj slova, Naklada DHK HB, Mostar, 2004.

Život na ovoj zemlji ima svoju težinu, bez obzira koliko nas satirala briga za kruh svagdanji. Čovjek to zahvaljuje svojoj krhkosti, o čemu naširoko govori prva knjiga Sv. pisma, Knjiga postanka. Marina Kljajo-Radić duboko u sebi nosi ovu istinu i odgovara pjesmom. Težinu zemaljskog hoda uspoređuje s križem, a njegovo nošenje pretače u molitvu. Sadržano je sve to u kratkoj pjesmi pod naslovom Postanak koja prethodi ciklusima u knjizi: U početku bijaše Riječ / Na kraju bi Pjesma

Ima ih koji se ne će složiti s ovakvim načinom stvaranja književnosti, ali će se morati složiti s iskazom da pjesnikinja progovara iz dubine srca. Ono očito tamo krije mnogo veće bogatstvo nego što bi se to moglo vidjeti po njezinim izrečenim riječima. Stihovi su joj naizgled jasni, shvatljivi, ali se treba zamisliti nad njima da bismo mogli shvatiti koje dubine dotiču. To se čini u tišini, baš onako kako su stvarani. Na taj način oni odašilju poruku koja je nevidljiva površnom čitatelju. Mnogi današnji tzv. hermetičari mogu samo sanjati o ovomu. Koliko god se naprezali, ništa ne ćemo pronaći u njihovim stihovima.

Tematika pjesama u zbirci vrlo je različita. Pjesnikinja ih je po njoj svrstala u cikluse. Neki tako sadržavaju tek dvije pjesme. Možda je pjesnikinja mogla napraviti mozaik s pjesmama različitih tema, ali s nekom drugom zajedničkom niti u sebi. To je, ipak, samo možda. Ovako nam je lakše pratiti njezinu misao o jednoj te istoj stvari. A ona teče nenametljivo, tiho, poput rijeke koja protječe dolinom nakon što je svladala prepriječena brda. U isto vrijeme nosi poruku nekom određenom, što se vidi i po posveti ne malog broja pjesama.

Marina Kljajo-Radić očito je već učvrstila plovidbu svoga pjesničkog broda. Zna što hoće i kako to izreći. Očekujemo njezine nove proplamsaje duha.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 27. studenoga 2006., 21.00 – 21.45

Osobno