Print Friendly, PDF & Email

Andreas von Büllow, CIA i 11. rujna, Detecta, Zagreb, 2005.

Ova Knjiga pripada onima koje većina suvremenih javnih glasila svrstava u knjige »teorije urote«. Griješe li? Ja bih rekao griješe oni koji to uzmu zdravo za gotovo. Vlastodršcima je uvijek stalo do toga da skriju istinu. Zbog čega bismo im to dopustili?

Andreas von Büllow, njemački stručnjak za pitanja tajnih službi i ministar, hrabro se uhvatio u koštac s događajem koji je poslužio kao otponac za kasniji ratni pohod diljem svijeta. Usredotočenošću kirurga raščlanjuje događaje 11. rujna i pokazuje da bi sve moglo izgledati i drukčije nego što nam se nastoji prikazati. Čitajući njegovo izlaganje zapažamo da do nekih stvari i sami možemo doći samo ako se usudimo služiti svojom glavom. Zbilja, kako to da oni koji žele izazvati što veći pokolj biraju vrijeme kada je najmanje ljudi u zgradi, odnosno kada oni tek dolaze? Kako to da nekih skupina namještenika toga dana jednostavno nije bilo na svome radnom mjestu? Kako to da moćna američka zračna obrana nije djelovala već nakon minutu-dvije neovlaštena leta zrakoplova, a ne tek nakon koji sat? Kako to...? Pokušajmo sami dalje nastaviti.

Büllow ne donosi čvrste zaključke. Njih zacijelo nije tako lako ni donijeti. On samo navodi na razmišljanje sebe i druge. Nakon što je podrobno obradio događaj od 11. rujna pretpostavlja da bi se moglo raditi o djelu tajnih službi. Americi je bio potreban izgovor za nastavak odbacivanja normi međunarodnog prava. Ona je željela stvoriti tzv. »Novi svjetski poredak«. Prisjetila se kako je dopustila Pearl Harbour i iskoristila ga za ulazak u rat koji je završio pobjedom za nju. Hoće li i sada tako biti? Bush ne dvoumi i igra veliku igru za svjetsku prevlast. Mislimo li da je nemoguće da se za to žrtvuje 3.000 ljudi, pa i vlastitih? Povijest je dokazala da je sve moguće. Büllow nas podsjeća da je zahvaljujući protivljenju ratu u Vijetnamu američka i svjetska javnost saznala o djeliću onoga što su radile i rade američke tajne službe. A to je bilo tako prljavo i nedopustivo. Neka nas, dakle, Bog sačuva od samozvanih stvaratelja novoga svijeta.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 28. svibnja 2007., 21.00 – 21.45

Osobno