Print Friendly, PDF & Email

AA. VV., fra (don) Franjo Milićević, FRAM-ZIRAL, Mostar, 2016.

Imali smo i imat ćemo uvijek velikih ljudi. Jedan među njima svakako je fra (don) Franjo Milićević. Unio je u Hercegovinu tiskarstvo, odnosno jačao je njezin katolički i hrvatski duh. Zbog toga je potpuno pogođeno da se je u Mostaru 27. studenoga 2015. u povodu fra (don) Franjine 180. obljetnice rođenja, pod vodstvom fra Ivana Ševe, održao međunarodni znanstveni simpozij. Taj događaj zorno je pokazao da uvijek treba biti uz svoj narod te sudjelovati u njegovu preporađanju kad je to potrebno.

Zbornik radova s dotičnog simpozija ostat će kao trajan spomen na fra (don) Franjinu veličinu. Nije on preko noći izrastao u takvu ličnost. Sve je bilo protivno njegovu radu. Turska vlast nesmiljeno je gazila hercegovačke krajeve. Ali to nije smelo fra (don) Franju i druge da učine što mogu kako bi se ti okovi razbili. Kad je 1872. dopremio strojeve u Vukodol kraj Mostara, jer Turci katolicima nisu dali u grad, najprije su mu ih zaplijenili. Ipak, morali su popustiti. I nastaje slavno razdoblje u našoj povijesti. Hercegovački ustanak iz 1875., koji su pokrenuli Hrvati iz Dračeva, još je više osnažio snove o slobodi. Fra Franjo je imao i poteškoća sa zakonodavstvom svoga franjevačkog reda glede posjedovanja pa je morao prijeći u biskupijske svećenike da bi očuvao tiskaru. Uglavnom, borilo se da bi se opstalo.

Nezahvalno je izdvajati bilo koji doneseni članak, ali bih zbog njihova posebna značenja izdvojio dva. Prvi je onaj fra Gabrijela Hrvatina Jurišića o hercegovačkim mučenicima i Božjim ugodnicima. Bilo ih je uvijek, pa i danas, ali je tursko vrijeme njima naročito bilo »plodno«. Jedino mu se još može prispodobiti vrijeme jugokomunizma. Drugi članak je onaj Antuna Lučića koji donosi presjek suprotive Franje Milićevića. U tom duhu, u tom stavu sadržan je zaista sav njegov napor i uspjeh.

Svake bismo godine trebali imati barem jedan ovakav simpozij o našim velikanima. Živjeli smo, naime, u vremenima kada ih se stavljalo u kut, a nametalo nam se sasvim neke druge. Očistimo svoju prošlost, da bi nam sadašnjost i budućnost bili svjetliji.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 11. listopada 2017.; hrsvijet.net, 11. listopada 2017.

Osobno