Print Friendly, PDF & Email

Stanko Bašić, Kršćanstvo i New Age, Balans centar za logopedagogiju i biblioterapiju, Zagreb, 2015.

Stanko Bašić dugo je radio u medijima, osobito u Slobodnoj Dalmaciji. Tu je najprije i objavio sadržaj ove knjige u vidu kritičkih tekstova o kršćanskoj i New Age literaturi. Naravno, bilo je to nakon pobjedonosne Oluje, dok smo se još zanosili duhovnom obnovom. Pa je onda opet sve stalo jer su na vlast došli oni koje smo, valjda, Domovinskim ratom stresli sa svoje grbače. Podrazumijeva se da se Slobodna Dalmacija u to časkom uklopila.

Ispisani redci o različitim knjigama obiluju prikazom njihova sadržaja, što je uvijek praćeno i zrelim opaskama, stavovima, ukazivanjem na proturječnosti... Ipak, sve je to za pisca bilo malo pa je knjigu opremio uvodnim člankom, studijom... Kada počinje Novo doba? Na sažet i svima razumljiv način prikazao je u čemu smo se, htjeli ne htjeli, zapravo našli. Elita je smislila nadomjestak za kršćanstvo ili dušu zapadne civilizacije i ti nas valovi neprestano oplakuju. Sve prati umilni rječnik. Ali može li se tako naprijed? Bašić je očito mišljenja da ne može. I to mišljenje razlaže pred našim očima navodeći nas da sami nešto zaključimo i toga se kasnije držimo.

Ima u knjizi i dodatak iz pera Željka Mardešića. Na temelju prikaza jedne druge Bašićeve knjige o istoj ovoj temi objašnjava nam kako on zapravo postavlja stvari i zbog čega bi ga trebalo čitati. Treba reći da nije pogriješio u ocjeni. Bašić je zreo ne samo kao majstor slova, nego i kao majstor duha. Svojim zauzetim djelovanjem doprinosi da lakše plovimo svijetom oko sebe. O tematici ne govori preko mišljenja o mišljenju drugih o njoj, nego sam čita tu literaturu i ocjenjuje ju.

Onaj tko želi na lagan način saznati što je zapravo tako gibljiv New Age svakako treba pročitati Bašićev najnoviji uradak. Otvorit će mu se i oči tijela i oči duše pa neka sam odluči kamo i kako dalje.

Miljenko Stojić

hrsvijet.net, 2. kolovoza 2017.

Osobno