Print Friendly, PDF & Email

Dražen Živić i dr. (uredili), Što je Vukovar Hrvatskoj i Europi?, Ivo Pilar – Matica hrvatska, Zagreb – Vukovar, 2016.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar po 17. put priredio je znanstveno-stručni skup na temu Vukovara i njegovog značenja. Ovog puta pitaju se što je Vukovar Hrvatskoj i Europi? Znamo li zaista u svojoj dubini kratko odgovoriti na to pitanje?

Kako je objavljeno, okupilo se petnaest sudionika. U zborniku je objavljeno jedanaest saopćenja o radu skupa. Moglo bi se reći da su sva zanimljiva, da produbljuju naše znanje o društvenim, političkim, demografskim, međunarodnim, pravnim, teorijskim i raznim drugim vidicima važnosti vukovarske epopeje u našoj sredini.

Vukovar su Velikosrbi i Jugoslaveni, znamo, razorili. Potrebno ga je nanovo izgraditi. Razmišljajući o tomu Renato Matić progovara i o ćudorednopoduzetničkim djelatnostima te o razornim učincima politike, uspoređujući sve s ratnim razaranjima. Proširuje to onda i na postupak »izgradnje budućnosti«, pitajući se što od nje možemo očekivati. Malo dalje Ante Nazor i Ana Holjevac Tuković iznose nam pred oči viziju Vukovara kao grada 21. stoljeća, ali koji je još uvijek pod cenzurom. Ne govori se o njemu ono što bi se trebalo govoriti, istina se gura pod tepih. Zbog čega? S Petrom Elezom i Henrikom Ivanom Damjanovićem mogli bismo reći da je sve počelo još 1918. Hrvatski razvoj Vukovara najprije su zaustavili Turci, nakon toga došla je Austro-Ugarska pa se on opet počeo vraćati svojim korijenima, dok ga nije poklopila nesretna Jugoslavija u obje svoje inačice. Oslobodio se tek kroz patnju Domovinskog rata. Pitanje je danas kako se odnositi pravilno prema njegovoj žrtvi? Na to odgovara više članaka pri kraju ovog zbornika. Naravno, ne bi to trebalo tako postavljati da se u sve nije umiješala politika i da razvoj i govor o Vukovaru nije išao krivim putovima.

Ipak, Vukovar nam nitko ne može oteti ako to sami ne dopustimo. Nije se nešto takvo dogodilo u Domovinskom ratu, zbog čega bi danas? Čak i u Parlamentu EU može biti utišan govor o Vukovaru, kao onda kada su im se 2013. pojedine izložene fotografije o razaranju Vukovara činile »teške« i kad su govorili da ne treba toliko isticati ulogu »srpskih snaga« odnosno Srbije u tim događajima. Ali se to ne bi smjelo dogoditi kod nas. Govorimo i svjedočimo pobjedu dobra nad zlim.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 17. siječnja 2018.; hrsvijet.net, 17. siječnja 2018.

Osobno