Print Friendly, PDF & Email

Anto Orlovac, Waldemar Maximilian Nestor – Prvomučenik Banjolučke biskupije, Banja Luka, 2017.

»Za vrijeme komunističke vladavine slavio se 27. srpnja, koji je i dan smrti drvarskog župnika Waldemara Nestora, kao "Dan ustanka naroda i narodnosti" protiv fašizma dviju susjednih republika: Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Komunisti su sebi pripisivali taj "ustanak". No, činjenica je da su u to vrijeme četnici i komunisti, koji su sami sebe tada nazivali gerilcima, a svi su se zajedno nazivali ustanicima, nastupali zajedno.« (str. 65.) U ovih nekoliko rečenica pisac Anto Orlovac sažeo je ne samo pozadinu ove knjige nego i svega što nam se događalo kroz desetljeća sve do Domovinskog rata i u njemu. Dvije zločinačke ideologije umislile si da mogu stvoriti svijet po svome.

Dok podrobno govori o don Waldemaru, Orlovac govori i o pobijenim članovima puka Božjega te o tadašnjim prilikama u drvarskom kraju. Nesnošljivost mjesnih pravoslavaca prema katolicima rasla je kroz čitavu prvu Jugoslaviju. Predvodnici prosvjeda, huškanja... obično su bili mjesni pravoslavni svećenici. (str. 56. - 57.) Nalazili su se oni i među tzv. »ustanicima«. Kada su dotični napali vlak u kojima je bio župnik Nestor s hodočasnicima koji su se vraćali iz Knina, on se pozvao na svoju nedužnost i tražio zaštitu od popa Ilije Rodića. Međutim, upravo on je bio vođa napadača. Tek nakon 6 desetljeća šutnje Nestorove kosti, i kosti nekih hodočasnika, najvjerojatnije su pronađene. I to slučajno, tražeći neke druge iz zadnjeg rata.

Don Waldemar se nije bavio politikom, nije se nikome posebno zamjerio, nije čak bio ni Hrvat, ali je svejedno smaknut kao prvi katolički svećenik Crkve u Hrvata u Drugom svjetskom ratu. Pokrenut je za njega postupak mučeništva, kao i za trojicu drugih svećenika banjolučke biskupije. O svima njima posebno se govori svake godine na »Danu molitvenog sjećanja na sve mučenike i žrtve Banjolučke biskupije«.

Zacijelo Orlovcu nije bilo lako rekonstruirati životopis ubijenog don Waldemara, ali je on to dobro napravio. Nesebično se trudio i prodro u povijesnu tminu. Sve je utemeljeno na činjenicama, tako da će mnogi imati što naučiti iz ove knjige.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 14. ožujka 2018.

Osobno