Print Friendly, PDF & Email

Zdravko Sančević, Dopune hrvatske povijesti, I., Tkanica, Zagreb, 2015.

Uvijek je zanimljivo čitati knjige naših iseljenika o čemu god govorile. Natopljene su nepatvorenom ljubavlju prema domovini. Takva je i ova Sančevićeva knjiga koja pokušava prodrijeti u bit nekih pitanja iz naše povijesti.

Recimo odmah da Sančević nije povjesničar po zvanju te da ni mi nemamo namjeru ocjenjivati njegove povijesne domete. Umjesto toga promotrimo koja to pitanja pisac zapravo dotiče i zbog čega to čini.

Sančevića ponajprije zanima šire ozemlje na kojem se smjestila njegova domovina. Nakon toga prelazi na njezine granice i njezine vladare. Jedno poglavlje posvetio je hrvatskom prekomorskom iseljeništvu i Dubrovačkoj republici. Ubacio je još nekolicinu svojih članaka objavljenih u iseljeništvu te se posvetio razmatranju pojedinih pitanja iz suvremene hrvatske povijesti.

Očito je na djelu širok raspon tema, od čitavih 14 stoljeća, koji nastoji obuhvatiti cjelokupno hrvatsko pučanstvo. A pisac je takoreći čitav svoj život proveo u iseljeništvu. Kako je onda moguće da je ovo uspio? Jednostavno zbog toga što je dao sve od sebe da ne zaboravi tko je i što je. Kroatološki sadržaj u knjižnici koju je skupio zauzeo je nekoliko tisuća svezaka. Marljivo ga je skupljao tijekom 45 godina dok zbog jugokomunizma nije smio proviriti u domovinu gdje je imao sreću roditi se. Isto tako uspostavio je vezu s povjesničarima u iseljeništvu kao što su dr. fra Dominik Mandić i dr. don Krunoslav Draganović. Zbog svega toga pad jugokomunizma dočekao je spreman i uključio se u obranu svoje napadnute domovine na različite načine.

I ovim svojim djelom i životom Sančević može biti primjer mnogima koji se danas busaju u svoja junačka hrvatska prsa. Nije čekao da mu netko nešto dadne, nego je sam zavrnuo rukave i učinio što je mogao. Koliko vidimo i znamo učinio je puno.

Miljenko Stojić

Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, 26. listopada 2016.; hrsvijet.net, 26. listopada 2016.; hrvatski-fokus.hr, 4. studenoga 2016.

Osobno