Print Friendly, PDF & Email

Srećko Puntarić, Od lajbeka do laika, Glas Koncila, Zagreb, 2012.

Kad kažemo karikaturist, onda obično pomislimo na šalu, ruganje i sl. Kad kažemo Srećko Puntarić, onda se obično sjetimo karikatura iz profanog i vjerskog tiska. To je taj koji nas nasmijava, ali nas u isto vrijeme i odgaja. Njegova vjera očito mu je dala potrebnu duhovnu protegu.

Ovo mu je treća knjiga koju objavljuje u Glasu Koncila. Ma nepotrebno je reći da je opet pogodio »u sridu«. Gledajući njegove dojmljive karikature, čitajući tekst osjećamo da smo dublje uronili u sebe. Nismo tu na zemlji da životarimo, već da nešto učinimo i onda se kao takvi zaputimo prema vječnosti. Samo odgovorni to shvaćaju i provode. Jesmo li takvi?

Puntarić polazi od malih stvari i upućuje nas na nešto veće. Kao predgovor stavlja karikaturu u kojoj član crkvenog zbora pita drugog što je prvo zapjevao kad je izišao iz partije i došao u zbor? On odgovara: »Joj, mene joj, črleni je lajbek moj«. Možemo se nasmiješiti, ali i prihvatiti da komunizam nije otišao iz naše nutrine, iako govorimo da ga je nestalo još devedesetih godina prošloga stoljeća. I njega i sve slično njemu treba protjerati iz duše da bi ona konačno bila slobodna za zdravu ljudskost i za zdravu okrenutost prema Bogu. Sljedeće karikature jasno o tome govore ako im dopustimo da nam progovore. Dosta je karikatura koje nas odgajaju kako shvaćati vjeru, kako se moliti, koja je važnost sakramenata, što je obitelj i suvremene »parade ponosa«, što su mediji. Na prvi pogled igrajući se zahvatio je u bitna područja našega života.

Izdvojio bih samo nekoliko karikatura koje govore o utjecaju nekih suvremenih kretanja na nas. Tu su neizostavni djed božićnjak i uskršnji zec. Posvješćuje nam da nam kradu sadržaj, a podvaljuju šareni omot. Kad se to dogodi, onda ćemo lagano postati glavni likovi sljedeće Puntarićeve karikature. Dva prijatelja žurno odlaze iz crkve mrmljajući da im je dosta svećenikovih propovijedi. Nakon toga medijima izjavljuju da se u posljednje vrijeme Crkva od nas udaljila. Zar je Puntarić ovdje u nečemu pogriješio?

Knjiga karikatura govori i nacrtanim, a ne samo riječima tako da nije lagano prikazati jednu takvu knjigu. Ali možemo prikazati njezin duh i reći treba li je uzeti u ruke ili ne. Ovu se zacijelo mora preporučiti. Valjda smo to već dovoljno naglasili kroz prethodne riječi? Zaželimo Puntariću Božji blagoslov da i dalje bude kreativan i duhovan, u najmanju ruku kao do sada.

Miljenko Stojić

hrsvijet.net, 11. travnja 2015.; glasbrotnja.net, 13. travnja 2015.

Osobno