Print Friendly, PDF & Email

Richard Cohen, Iskorak iz homoseksualnosti, Naklada Benedikta, Zagreb, 2012.

Danas se o mnogočemu može govoriti potvrdno ili niječno, ali o homoseksualnosti samo potvrdno. Inače te nastoje izopćiti iz društva. Sve je to iskusio Richard Cohen. Najprije je bio homoseksualac, da bi nakon izlječenja postao metom njihova žestokog napada. Uzalud. Ide dalje i svjedoči da se bolest, poremećaj ili nekako slično, zvan homoseksualizam itekako može izliječiti.

Pred nama je, dakle, životno iskustvo čovjeka koji je u svojoj 17. godini pošao tražiti drugog muškarca da bi zadovoljio svoju spolnu glad. Mislio je da je to njegov životni put. I dugo je to trajalo. Desetljećima. Ipak, korak po korak spoznavao je da se tako ne može ići kroz život. Žudio je za zdravljem, osjećajem da si čovjek u svoj svojoj punini. I uspio je nakon dugog lutanja. Sada bi htio da i drugi, koji misle da su homoseksualci, shvate da se jednostavno nitko ne rađa s privlačnošću prema istom spolu. Takvim se postaje i takvim se stoga može prestati biti.

Iako Cohen u knjizi na mnogo mjesta svjedoči da mu je u svemu najviše pomogao Bog ili vjera, knjigu je napisao tako da polazi sa znanstvene strane. Nije ni čudo jer je magistar savjetodavne psihologije. To zacijelo ima i svoju određenu prednost. Lakše pristupa onima koji još ne poznaju ulogu Boga u svome životu. Ali odlučivši se postati drukčiji, korak po korak shvatit će koja je Božja uloga u njihovom svakodnevnom životu.

Knjiga je inače sastavljena iz tri dijela. U prvom se govori o prepoznavanju loše biti homoseksualnosti. Drugi dio, pak, govori o izlječenju. Treći dio posvećen je obitelji i društvu koji su pozvani pomoći onoga koji je krenuo putem ozdravljenja. Dapače, vrlo su bitni.

Danas je Cohen sretno oženjen čovjek i otac troje djece. Nije nikakav sebični član društva s mislima samo na sebe, nego je njegov djelatan dio. Otvorio se životu i život ga je obdario. Ispunio je svoj razum i svoje srce. Treba li nam nešto više dok smo na ovoj krhkoj kugli zemaljskoj?

Miljenko Stojić

hrsvijet.net, 30. kolovoza 2014.; glasbrotnja.net, 30. kolovoza 2014.

Osobno