Print Friendly, PDF & Email

F. William Engdahl, Stoljeće rata, 2, Detecta, Zagreb, 2008.

F. William Engdahl dobro je poznat hrvatskom čitateljstvu. Ovom svojom knjigom taj će krug još i proširiti. Bez dlake na jeziku govori o događajima koji se odvijaju pred našim očima. Ponekad nam izgledaju zbrkani, bez neke posebne povezanosti, ali to je samo naizgled. U pozadini je svega tajni geopolitički plan američke vlade i njezinog satelita Velike Britanije koja više nije svjetska sila, ali to nastoji ostati preko SAD-a. Te dvije države udružile su svoje snage i nastoje isplivati na svjetsku površinu, naravno SAD kao prvi, a Velika Britanija u njezinoj sjeni. Da bi se došlo do tog cilja, ništa nije sveto. Ratovi se počinju voditi na sve strane, oružje, pa i ono nuklearno, neprestano zlokobno zvekeće.

Kao što su se u 19. st. nadmetali Velika Britanija i Rusija, tako se sada nadmeću SAD i Rusija. Da bi pobijedila, Velika Britanija je u svoje vrijeme platila boljševike da pokušaju napraviti nered. Uspjeli su, komunizam je u Rusiji i u drugim zemljama kamo se proširio pobio preko 150 milijuna ljudi, više nego Hitler o kojem neprestano govore. Danas SAD nastoji Rusiju opkoliti tzv. raketnim štitom. Za to rabi zemlje koje su joj vrlo blizu. Što će im to donijeti? Mir, sigurnost, napredak? Ako zapuca, hoće li im SAD pomoći ili će misliti samo na sebe? Bojim se da je ovo zadnje u pitanju. Ondje gdje ne ide milom, SAD nastupa silom. Tako je Kosovo postalo državom. Da su Srbi na vrijeme razumjeli o čemu se radi i počeli se ponašati sukladno tome, od svega toga ne bi bilo ništa. A možda su i razumjeli, samo ih je »baćuška« smeo. I to je sada odskočna daska za nekamo. Amerikanci kažu za Iran, Sj. Koreju i slične zemlje, Rusi misle da je to za njih. Vrtuljak ide dalje.

Krug ljudi koji utječu na vođenje američke politike ustrojio se oko obitelji Rockfeller. U tom krugu kreće se i moćna masonska obitelj Bush. Podrazumijeva se da je tu i Henry Kissinger. Oni i slični njima kad je 1989. pao Berlinski zid nisu krenuli prema izgradnji uistinu miroljubivog svijeta, kako su tada svi priželjkivali. Učinilo im se da je to zlatna prilika da zasjednu na sam vrh. Steći će mogućnost prvog nuklearnog udara, udara koji će zbrisati protivnika a da ovaj ne imadne mogućnosti za odmazdu. Dobili bismo tako svijet u kojem bi bio jedan vođa, jedna vlada, jedno gospodarstvo i sve ostalo u pravcu toga jednoga. Tko pita američki i druge narode žele li to! Oni trebaju ratovati kad im se kaže, a sve prihode iz toga ratovanja uzimat će za se određeni krug ljudi. I tako će se Amerika umjesto nekada sanjane države pretvoriti u suvremenu Spartu, državu koja neprestano s nekim ratuje.

S poznatim »11. rujnom« prijeđena je opasna crta. Oni koji stoje iza američke politike dobili su odriješene ruke za svoje djelovanje koje nazivaju borbom protiv terorizma. Ukidaju se građanske slobode, prijeti svakom tko im stane na put. Iako u javnost svakim danom izlaze nove pojedinosti o najvjerojatnijoj namještaljci, gospodare igre kao da to ne brine. U sve nastoje upregnuti i vjernike. Zbog toga su SAD već prije premrežene raznim vjerskim skupinama. Iza tog naglog procvata ne stoji vjerski zanos, već tajne službe. Svrha im je uništiti ili smanjiti utjecaj Katoličke crkve jer je ona velika prepreka za tzv. velike namisli. Javna glasila gomilaju se u rukama malog broja ljudi. Valjda je svima jasno da se time dokida sloboda izražavanja. Ali oni žele nadzirati sve. Hoće li uspjeti zatvoriti krug svog bezumlja?

Ova je knjiga snažan krik protiv opasnih misli nekih današnjih skorojevića. To su oni isti koji stoje iza nepostojeće gripe i raznih sličnih stvari. Povjerujemo li im i sami ćemo biti krivi kamo će svijet odvesti. A ako im ne povjerujemo... Pa valjda ćemo nešto učiniti!?

Miljenko Stojić

Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 4. listopada 2010., 13.15 – 13.45; hrsvijet.net

Osobno