Print Friendly, PDF & Email

fra Dane Karačić, Trećari – dar Neba, Matica hrvatska, Široki Brijeg, 2019.

U povijesnim sjećanjima govorimo kako je za to i to razdoblje značajan taj i taj. Pa onda raspredamo o svemu. No, puna istina malo je drukčija. Ima onih naoko nezamjetnih koji su na svojim plećima zapravo iznijeli povijest.

Jedni od takvih su naši tzv. trećari, pripadnici Franjevačkog trećeg reda. Fra Dane Karačić sve je dobro prepoznao i nazvao ih »darom s neba«.

Njihova uloga naročito je došla do izričaja u onim teškim vremenima nakon Drugoga svjetskog rata i kroz čitavo vrijeme jugokomunizma. Održali su hrvatskog čovjeka, hrvatsku obitelj. Bili su stupovi njegova preživljavanja na ovim trusnim područjima do svanuća slobode. Fra Dane je išao tom crtom i nije nas zasipao poviješću, imenima i prezimenima, brojkama. On govori o stvarnim osobama, koje je uglavnom poznavao. Na broj njih 35. Istakao je njihovu ulogu, njihovu veličinu, njihov pogled na Boga i svijet. A to je zapravo ono bitno što nas čini ljudima.

Sve osobe o kojima fra Dane piše mrtve su, sve su ženske osim jedne. O živim osobama naravno da je teško govoriti, ali zašto samo ženske? Nije to zbog pomodarstva, nevolja je ljuta njih izbacila u prvi plan. Jugokomunisti su najprije pobili mnoštvo muške čeljadi, mnoštvo glava obitelji, mnoštvo onih koji su kasnije trebali podići obitelj. Ostalo je nebrojeno udovica i nebrojeno djevojaka koje nikada nisu dočekale svoje mladiće. Unatoč svemu nisu dale da se utrne životna vatra. Podizale su svoju djecu ili djecu svoje braće te tako svojom, naoko, krhkošću pobijedile bahati jugokomunizam s njegovim sljedbenicima. I kroz čitavo to vrijeme one su uglavnom bile članice Franjevačkoga trećeg reda ili trećarice, jer je u jugokomunističkom društvu muškima bilo itekako teže priključivati se nečemu takvom. Bezbožnici, naime, nisu praštali. A trebalo je preživjeti unatoč svemu.

Istina, ovdje je govor samo o Širokom Brijegu, ali sve se to može primijeniti jednako na sve naše krajeve. Stradavali su potpuno isto, potpuno isti nisu dali da sve potone u povijesni mrak. Fra Dane je tako podigao spomenik ne pojedinim osobama, ne spomenik sebi, nego spomenik našim paćenicama koje su na svoja leđa primile teški križ. Stoga hvala njemu, hvala njima. Neka istina nikada ne bude zaboravljena.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 8. svibnja 2019.

Osobno