Print Friendly, PDF & Email

fra Frano Dushaj, Hrabrost jednog pastira, Botime Françeskane, Skadar – Traboin, 2017.

Velika je čast i velika odgovornost doći službovati na mjesto gdje je nekada službovao neki mučenik, čovjek duboko usađen u srca naroda i ubojicâ. Kod prvih zbog ljubavi, kod drugih zbog mržnje. Frano Dushaj to zna i uz to još pred sve nas iznosi svoje razmišljanje o svemu.

Djelo koje držimo u rukama satkano je od dva Križna puta. Prvi, Križni put fra Leonarda Zefa Tagaja, napisan je u prozi i uglavnom nam kuša razjasniti vanjske događaje glede fra Leonardova ubojstva. Drugi, Kroz ep prema istini s fra Leonardom, napisan je u stihovima i nastoji slijediti one nutarnje mijene u raznim protagonistima čitavog ovog događanja. U sve su uvučena i dva životinjska lika, pojma na svoj način. Prvi je lik orla iz duboke predaje naroda iz kojega pisac dolazi, a drugi lik vuka iz duhovne franjevačke predaje. Time je naglašena povezanost naroda i franjevaca, ali i odlučnost i blagost samoga fra Leonarda.

U svojoj mržnji komunisti su naizgled postupili lukavo. Došli su u župu Traboin, tamo na granici između crne Gore i Albanije, te župniku fra Leonardu priopćili da se skloni jer uskoro dolaze po njega. Da je to učinio, komunisti bi ga proglasili krivim a narod prezreo. Da je odlučio oduprijeti se i podići pobunu, vojska bi zbrisala sve pred sobom. Umjesto svega toga odlučio je postupiti na kršćanski način. Otvorena srca dočekao ih je i poslužio kavom i rakijom, kako je u tom kraju običaj učiniti poznaniku i prijatelju. Nakon toga su ga poveli. Kad su mu rekli da okrene leđa, znao je što slijedi. Umjesto toga rekao je da Baju Stankovića, koji predvodi četu, i sve njih želi gledati u oči i da im oprašta. Time im je pokvario predstavu. Na kraju svega razmrskali su mu glavu.

Ovo je naravno još jedan u nizu događaja koji su komunisti prouzročili u krajevima kojima su uspjeli zavladati. A mi bismo zacijelo mogli dodati da su ubijali »i tamo«, a ne samo kod nas. Ne će nam time biti lakše, samo ćemo jednostavnije sagledati svu izopačenost zla. Nikoga ono ne štedi, čak ni svoje kada nisu ustrajni u njemu.

Frano Dushaj zacijelo nam je podario zanimljivo djelo. Čitat ćemo ga i razmišljati kako bi to bilo da ti komunisti nikada nisu kročili ovom zemljom. Valjda bi se više dobra njome prostrlo, ako neko drugo zlo ne bi zauzelo mjesto komunizma.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 15. svibnja 2019.

Osobno