Print Friendly, PDF & Email

Tessa Afshar, Biser u pijesku, Verbum, Split, 2015.

Mnoge su nam stvari u Svetom pismu itekako nejasne. Da smo ih mi pisali, bilo bi to zacijelo drukčije. Ali, Bog ima svoju logiku. Tako je bilo i s Rahabom. Nalazimo je u Isusovu rodoslovlju, iako je nekada bila bludnica. Dotične su, pak, kamenovali. Tessa Afshar pokušava ovim romanom dočarati životnu pozadinu te velike, tajanstvene žene.

Štivo se jednostavno guta, pitko je, zasijeca u dubine našega mišljenja i ponašanja. Na jednoj strani dobro, na drugoj zlo. Tko će pobijediti?

Nije ovo nikakvo nabožno kršćansko djelo. Sve je ispričano suvremenim književnim jezikom nastojeći doseći istinu. Ipak, spisateljica u uvodu izričito napominje da napisano nije nadomjestak za čitanje Svetog pisma i razmišljanje o Rahabinoj sudbini. Ovo je samo osobni pokušaj susreta s tom ženom. Tessi Afshar zacijelo je u svemu pripomoglo i njezino istočnjačko podrijetlo iz iranske muslimanske obitelji. Prenosi nam mirise bliskoistočnih krajeva, nastojeći mrvicu odškrinuti njihovu bremenitu povijest.

Sve započinje Jerihonom. Rahaba tamo živi i jednoga je dana otac zbog siromaštva prodaje bogatim, ali nećudorednim sunarodnjacima. Započinje njezina povijest bludnice. Nije mogla birati. Iznenada saznaje o približavanju Izraelaca i o njihovim čudesnim pobjedama. Kažu da ih vodi neki poseban Bog, iako je ona domaće bogove davno odbacila. Sluti da bi on mogao biti odgovor i na njezina životna pitanja, na izbavljenje od svega. Nastojala je što manje bludničiti i srce držati čistim. Hoće li joj taj Bog oprostiti? Pomaže izraelskim uhodama i oni je zaštićuju prilikom napada na Jerihon. Svi su pobijeni, na životu je ostala samo Rahabina obitelj. Priključuju se Izraelcima, sa svim strahovima koje donosi takav drastičan primjer promjene života. Jedan od velikih izraelskih vođa je Salmon, ujedno i potomak slavne obitelji. Dana mu je dužnost pobrinuti se za uključenje došljaka u zajednicu. I nastaje gigantska duhovna borba. Na jednoj strani grješna bludnica, na drugoj besprijekorni Židov. Ali sve je to samo naizgled. I jedno i drugo moraju se mijenjati da bi spoznali Boga. Kako, roman to znalački objašnjava.

Uz ova dva lika treći lik je, mogli bismo tako reći, židovski narod. Ide kroz pustinju prema Obećanoj zemlji. Prateći Rahabu i Salmona, Tessa Afshar prati i taj narod nastojeći nam objasniti kako to Bog zapravo djeluje u povijesti. Ostanemo počesto iznenađeni stavovima do kojih je došla.

Ljudska psiha, a mogli bismo reći i narodna, opterećena je ranama prošlosti, stalno nam se poručuje u rečenicama pred nama. Što trebamo učiniti? Prihvatiti je takvu kakva jest da bismo se oslobodili i zasinuli kao biser. Jednostavna, ali teška poruka. U Rahabinu je slučaju izgleda upalilo, zbog čega ne bi i u našemu?

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, 8. veljače 2017.; hrsvijet.net, 8. veljače 2017.

Osobno