Print Friendly, PDF & Email

fra Goran Azinović – fra Zvonko Benković (uredili), Ne lomite napukle trske, FRAM-ZIRAL, Mostar, 2017.

Što je to sreća, a što je to nesreća? Pitanje na koje nije tako lako odgovoriti, iako nam se naizgled čini drukčije. Dokaz je tomu i ova knjiga.

Dvojac fra Goran Azinović i fra Zvonko Benković učinili su tako potrebnu stvar. Približili su nam one s druge strane našega života. Nakon pročitane knjige vjerujem da ćemo biti obogaćeni sasvim novim spoznajama. Određene koje smo usput viđali i koje smo žalili zbog poteškoća s kojima su se rodili, doživjet ćemo kao jednake nama, one koji zapravo nemaju poteškoća dok ih mi imamo. Naizgled protuslovno, ali nije.

Djelo je podijeljeno u 5 poglavlja. Autori su to stručno napravili ne podliježući napasti da sve jednostavno zajedno stave pa neka čita komu se čita. Najprije su donijeli svjedočenja o djeci rođenoj s teškoćama. Govore oni najbliži njima, govore o svojim strahovima, mukama, govore o novopronađenoj radosti. Nakon toga dolaze svjedočenja o susretima s takvom djecom, preispitivanje samoga sebe tko je zapravo bolestan. Treće poglavlje predstavlja zapravo teoriju, razmišljanje o svemu ovomu i kako zauzeti ispravan stav. Kad sve ovo prođe, što čovjeku preostaje drugo nego shvatiti i prihvatiti milost molitve. U knjizi nalazimo njezine različite primjere. Jedan od njih je Put križa što ga je napisao fra Goran Azinović i koji kao peto poglavlje zaključuje ovo djelo.

U svemu ovomu kao sržni pojam nametnula se blizina. Djeca rođena s poteškoćama ne znaju dobro slova, ne znaju dobro brojke, ali ono što dobro znaju jesu osjećaji. Otvoreni su i prihvaćaju drugoga srcem. Vrlo lagano shvate je li taj tužan, radostan, dobar, loš... Bezbroj je primjera za takve stvari. Čovjek jednostavno shvati bitnost svega toga u životu, a nebitnost raznoraznih postignuća i slave.

Jedna je ovo od rijetkih knjiga za koju kažem ne da je trebamo, nego da ju moramo pročitati. Poučava nas, čini drukčijima, tiho i nenametljivo. A to nam zacijelo svima itekako treba.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 15. kolovoza 2018.

Osobno