Print Friendly, PDF & Email

AA. VV., Opera Dei revelare honorificum est, Filozofski fakultet – Matica hrvatska, Mostar – Grude, 2018.

Ovaj pred nama zbornik radova, kako stoji, u čast Baziliju Pandžiću zaista je zaslužio biti objavljen. Kruna je to na jedan plodonosan višedesetljetni rad. Franjevac, svećenik i povjesničar fra Bazilije Pandžić ostavio je dubok trag u povijesti svoga hrvatskog naroda, posebno onoga u Hercegovini. Ali itekako je pridonio i svome Franjevačkom redu te Crkvi općenito.

Životni put krenuo mu je posebnim tijekom vrlo rano. S 24 godine odlazi u Rim osposobiti se za profesora crkvene povijesti koju bi predavao na bogosloviji Hercegovačke franjevačke provincije u Mostaru. Međutim, Drugi svjetski rat i jugokomunistički zločini sve su poremetili. Bogoslovija je ubijena, kao i mnoštvo njezinih profesora i đaka, a nastupio je crveni mrak. Fra Bazilije doktorira i ostaje u Rimu. Završava još i studij arhivistike, paleografije i diplomatike. Vrlo brzo, 1947., postaje generalni arhivar Franjevačkog reda. I tako punih 38 godina.

Većina tekstova u zborniku nastojala se dotaknuti plodonosnog fra Bazilijeva života i rada, dok su neki uobičajeni prinosi znanosti. Pomiješano je sve to s temama iz njegova rodnog drinovačkog okružja. Tako smo dobili spomenik ne samo jednom čovjeku, nego i čitavom kraju. A on je sve do dana današnjega bogat pojedincima koji su ostvarili dostignuća na raznim poljima.

Uređivači su napravili dobar posao. Uspjeli su ujediniti tekstove više-manje i po njihovoj dužini, što je obično vrlo teško. Vidi se da nisu žalili truda kako bi dostojno obilježili čitavo stoljeće, zamislite, fra Bazilijeva života koji još traje. A on je i dalje mentalno svjež, otvoren prema svojoj okolini i svome Bogu.

Iz svega donesenoga samo bih kratko naveo osnivanje Instituta za hrvatsku povijest u Rimu 1963., čemu je fra Bazilije dosta pridonio. Članak piše biskup dr. Mile Bogović. U njemu se možda i ponajbolje zrcali odnos ili zajednički rad fra Bazilija Pandžića i fra Dominika Mandića. Spomenuti institut imao je nekih svojih uspjeha i pothvata, ali do dana današnjega nije dostatno razvijen. Osjeti se žal kod biskupa Bogovića zbog toga.

Onaj tko bude čitao ovaj zbornik imat će što naučiti ne samo o fra Baziliju nego i o raznim drugim temama iz naše prošlosti. Znanje, zacijelo, uvijek dobro dođe.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 29. kolovoza 2018.

Osobno