Print Friendly, PDF & Email

Igor Vukić, Radni logor Jasenovac, Naklada Pavičić, Zagreb, 2018.

Kada netko napiše neku knjigu, onda o njoj počinju kružiti ovakve i onakve ocjene. Kod ove umjesto toga kruže ocjene o njezinu piscu. Što se događa?

Europski je parlament prošlih godina komunizam proglasio suvremenim totalitarizmom, zajedno s nacionalsocijalizmom i fašizmom. Njegova inačica, jugokomunizam, preuzeo je vlast nad hrvatskim narodom 1945. i držao ju je sve do 1990., a neki kažu da to čini i danas. Kroz to vrijeme stvarao je i nametao svoju sliku prošlih događaja. Tko to nije shvatio na vrijeme išao je u tamnicu ili dobivao metak u čelo. Jedan od mitova koji je stvorio jest onaj o Jasenovcu. Zbog toga mi danas zapravo ne znamo što se tamo ustvari događalo. A ima još arhivskih dokumenata, živih svjedoka, što dokazuje i ova knjiga.

Igor Vukić kao njezin tvorac ne pokušava opovrći niti poduprijeti jugokomunistički mit. Pošao je zapravo jedinim pravim putem. Na temelju dokumenata priča o događajima u ta zlosretna vremena. Ne povlači nikakve posebne zaključke, samo priča, budući da je svjestan da se još treba dobro nagutati arhivske prašine kako bi se barem u glavnim crtama na svjetlo dana iznijela prava istina o logoru Jasenovac. Ništa ne skriva, ni onda kada se ubijalo zbog osvete, kada se ubijalo zbog nečijeg bijega, kada se ubijalo same logorske čuvare jer su pljačkali uhićenike..., kada su se igrale utakmice, kada su se prikazivale predstave, kada se proizvodilo... U sve se to imala priliku uvjeriti i Međunarodna komisija koja je u veljači 1942. pohodila jasenovački logor.

Nije nebitno nadodati da je Igor Vukić Srbin i da dosta toga poznaje iz svoga obiteljskog nasljeđa. Odmalena je shvatio da se ta njegova obiteljska priča ne podudara baš s onom službenom. I to ga je gonilo na istraživanje i konačno na pisanje jedne ovakve knjige u koju je uložio 10-ak godina života.

Svatko tko je dobronamjeran treba pročitati ovu knjigu. Ona, zaključimo, ne nagoni na mržnju, ne opravdava zločin, samo rasvjetljuje istinu pa ma kakva ona bila.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 5. rujna 2018.

Osobno