Print Friendly, PDF & Email

Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu. 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, Chicago, 2017.

Ništa nova nismo rekli ako ustvrdimo da nas Hrvata ima na svim krajevima kugle zemaljske. No, znamo li barem istaknute ličnosti među njima? E, na to je već malo teže odgovoriti.

Ante Čuvalo prihvatio se, mogli bismo reći, nezahvalna posla, kušajući među mnoštvom raseljenih i razasutih Hrvata pronaći one koji su se nečim posebno dokazali. Kako sam kaže, počeo je to raditi sasvim slučajno. Urednik lista za mladež Školarac, pokojni Krešimir Šego, zamolio ga je da čitateljima pokaže one koji bi im mogli biti uzor. Držao je da to Čuvalo može jer je dugo bio u inozemstvu i tamo stekao ime. Na taj način nastade ova knjiga, s iznimkom nekoliko posljednjih članaka, jer se Školarac u međuvremenu ugasio.

Iako se Čuvalo nije rukovodio podrobnim stavovima koga bi i koliko njih trebalo predstaviti s određenog područja ljudske djelatnosti, učinio je to odlično. Zahvatio je mnoga područja i mnoga dostignuća: književnost, religiju, šport, glumu, glazbu... te nobelovce, oskarovce, kardinale, misionare... Putujemo jednostavno s njima kroz prostor i vrijeme. Pritom se neprestano čudimo. Zar je to moguće?

Nezahvalno bi bilo nekoga posebno izdvojiti. Recimo samo koju riječ o Joeu Magarcu. Izmišljena je to priča, ali oslikava radišnost i neslomljivost hrvatskog čovjeka. Drži se da je priča nastala u okolici Pittsburgha gdje su bile poznate željezare u kojima je radilo puno useljenika. Joe Magarac bio je od željeza, imao neshvatljivu snagu, a srce mu je bilo čisto i dubokih osjećaja za svakog čovjeka, posebno za svoje kolege koji su radili u paklenoj vrućini ogromnih talionica željeza. Priskakao im je u pomoć, spašavao im život. Očito je sve bilo nadahnuto pričom o Velom Joži. Bilo kako bilo, ta je priča ostala među američkim djelatnicima do današnjega dana.

Samo Bog zna što se u mladenačkim srcima rodilo zbog čitanja ovih priča. Čuvalo je posijao dobro sjeme i ono ne će ostati bez ploda. Ti dani su pred nama.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 3. listopada 2018.

Osobno