Print Friendly, PDF & Email

Ante Čuvalo, Komunistički totalitarizam na djelu, CroLibertas Publishers, Chicago, 2018.

Pisale su se i još se pišu mnoge knjige o komunizmu. Nastoji se s raznih strana sagledati njegova zlokobna ćud. I to je dobro. Moramo se očistiti od tih misli i tih djela.

Ante je Čuvalo također pošao tim putem, ali na jedan svoj osoben način. Nije se ogrnuo velikim mislima i teorijama, nego je za iznošenje prave slike komunizma uzeo događanja u dva ljubuška sela, Proboju i Radišićima, koje je uostalom dobro poznavao. Na tom malom primjeru onda je lako sagledati cjelovitost. A sve je započelo slučajnim pronalaskom arhivske građe u podrumu ljubuške općine Mjesnih narodnih odbora iz negdašnjeg kotara Ljubuški.

Prvi naslov u knjizi sve nam kaže: »Eto ih«! Jasno upućuje na to da puk nije volio tu komunističku vlast, ali joj se morao podvrći. Ona je nastupala totalitarno i nikoga nije štedjela. Zbog toga nije lako ocijeniti pravu ulogu donesenih osoba u knjizi. Umjesto da budu vjerni sluge, oni su počesto itekako bili nevjerni. Zbog toga kotarske vlasti neprestano kritiziraju mjesne odbore. Čuvalo zaključuje da u velikom broju pregledanih dokumenata za Mjesni narodni odbor Radišići nije našao nijednu pohvalnu riječ koju bi im uputili nadležni. Tako su dotični bili između čekića i nakovnja: puk ih nije volio, a režim ih je odbacivao. (str. 71.)

Samo djelo podijeljeno je u 4 dijela. U prvom je donesen tijek svakodnevice pod tom novom vlašću. Drugi dio govori o raznim odobrenjima i dopuštenjima. Spomenimo samo da je takav list trebalo izvaditi i za obični upaljač. U trećem dijelu su razni dokumenti, a u četvrtom njihovi preslici. Knjiga je tako narasla na 500 stranica, ali se unatoč tomu čita kao napeto štivo. I oni koji su okusili komunizam teško shvaćaju da je to bilo tako i vrlo im je često smiješno, iako je sve do srži zapravo krvavo.

Čuvalo je napravio odlično djelo, tako potrebno svima nama i povijesti, recimo to tako. Ocjenu tih vremena najbolje govori donesena ganga: »Dok je Boga i ovoga svijeta, pamtit će se četrdeset peta. (str. 5.) A mi budimo zahvalni tomu Bogu da nam je darovao današnju slobodu, kakva je da je.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 5. prosinca 2018.

Osobno