Print Friendly, PDF & Email

Zvonimir Šeparović (uredio), Pamćenje i povijesna istina o žrtvama, Hrvatsko žrtvoslovno društvo, Zagreb, 2018.

Mnogo je raznoraznih udruga u hrvatskom narodu s obje strane granice. Međutim, malo njih nastoji skrbiti oko zajedničke nam istine. Jedna od udruga koja iskače iz svega toga jest Hrvatsko žrtvoslovno društvo. Između ostaloga svake treće godine priređuje kongrese glede hrvatske žrtve kroz povijest, a naročito u ova naša vremena. Prvi je održan 1998., pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države Hrvatske dr. Franje Tuđmana. A sedmi, čiji zbornik radova držimo u rukama, održan je 2016. Pokrovitelji su se, pak, kroz to vrijeme mijenjali, ovisno o tomu koliko je narodna ili nenarodna vlast bila na čelu hrvatske države.

Na početku ovoga djela doneseni su najprije pozdravi kongresu. Radi se o Stjepanu Sučiću, pomoćniku ministra hrvatskih branitelja te o mons. Josipu Mrzljaku, varaždinskom biskupu. Trebalo ih je biti još, ali... Sam kongres odvijao se u Zagrebu, Varaždinu i u Svibovcu Topličkom 30. rujna – 2. listopada. Pozdravne govore slijede uvodni referati, a njih opet referati. Tako je to jednostavno nazvano. Tu je i nekoliko dodataka: Kratki prikaz novih žrtvoslovnih knjiga i video zapisa s komemoracija i blagoslova spomen obilježja; Završna sjednica Kongresa; Komemoriranje žrtve; Zaključci Kongresa; Godišnja skupština; Zajedničko druženje; Osvrti, poruke i zahvale nakon kongresa; Donatori. Očito se radi o temeljito napravljenom djelu koje ima namjeru senzibilizirati javnost.

Svatko tko zaviri u ovo bogatstvo podataka naći će se kao pred zrcalom. Najprije će mu se otvoriti sva nakaznost jugokomunističkog sustava, a onda će se upitati što je sam do sada učinio za ove žrtve. Zbog toga je dobro da se objavljuju ovakve knjige. One trse put pred nama da lakše dođemo do prave istine. Znamo da kroz predugih 45 godina jugokomunističke strahovlade tim putem nismo smjeli javno ići, samo u dubokoj potaji. Hvala Bogu da je svanulo vrijeme kada konačno možemo biti ono što jesmo, ako se i dalje ne bojimo.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 14. studenoga 2018.

Osobno