Print Friendly, PDF & Email

Željko Majić, Mir na istini i pravdi, Crkva na kamenu, Mostar, 2018.

Život oko nas je uzburkan, jasno nam je to. Iskustvo nas, pak, uči da ćemo ga uspješno proći ako znadnemo okrenuti pravim putom. Na tom je temelju don Željko Majić sazdao tekstove u ovoj knjizi. Objavljeni su u biskupijskom mjesečniku Crkva na kamenu u različitim kolumnama 2013. - 2017. Na kraju je još dodao i nekoliko propovijedi izrečenih na mjestima stradanja hrvatskog naroda čime je »podebljao« domoljubnu narav svega izrečenoga.

»Bolna je i istinita činjenica da administrativna tvorevina u kojoj živimo nije Država.« (str. 15. - 16.) Treba imati na umu ovaj Majićev stav izrečen već u prvom tekstu. On kasnije od njega ne odstupa, odnosno nastavlja žudjeti za tim da takvo stanje konačno prijeđe u drukčije, demokratsko, ono koje svi iščekujemo. Nažalost, još će izgleda dosta vode proteći do tada.

U ovim tekstovima isprepliće se razmišljanje crkvenoga čovjeka u crkvenim novinama i čovjeka koji pomno prati događanja sa svojim narodom i drugim narodima u okolini. Isto tako tekstovi znaju pratiti i tijek liturgijske te tijek građanske godine. Time je sretno preskočena ona varljiva sintagma: »Treba odvojiti Crkvu od države«. Naravno da treba, pa to je u njihovoj biti, ali ih ne treba suprotstaviti jedno drugome kako se to neprestano nastoji činiti.

O čemu sve knjiga govori? Teško je to nabrojiti zbog naravi kolumnističkog izraza. No, spomenimo da se pisac ne ustručava dotaknuti i one teme od kojih mnogi bježe da se ne bi zamjerili ovome i onome. Tako on pozdravlja povratak Darija Kordića iz tamnice, pozdravlja izbor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kritički se osvrće na Haag, ne pljuje po generalu Slobodanu Praljku i njegovu činu samovoljna oduzimanja života, pozdravlja radove oko uspostave Groblja mira na Bilima, ne boji se reći da »Centar za mir i multietničku saradnju« iz Mostara zna podmetati. Očito se radi o angažiranom piscu i angažiranim tekstovima.

Djelo pred nama ponajprije će se svakako svidjeti čitateljima Crkve na kamenu koji su već prije imali priliku susresti se s ovim rečenicama, ali sada sabrane ukazuju na njihovu dublju protegu. Vjerujem da će se svidjeti i ostalima, jer su jasne i lagano se čitaju. Pisac svakako ne bi trebao stati na ovome nego i dalje bistriti svoje i naše misli.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 19. prosinca 2018.

Osobno