Print Friendly, PDF & Email

Josip Jović, Suprotiva, Vlastita naklada, Split, 2014.

U rukama nam je djelo sastavljeno od dvije knjige. Ona druga ima naslov Memento. Kako god ga okreneš, dočeka te jedna. Mogli bismo reći svejedno koja, jer iako su međusobno različite zapravo ne mogu jedna bez druge. Barem u Jovićevom životu.

Recimo najprije koju riječ o knjizi Memento, sjećanju prošlih dana i vremena. Podnaslov je »Kratka povijest hrvatskog mučeništva«. Jović govori o Petru Svačiću, Stjepanu Tomaševiću, Zrinskom i Frankopanu te o Stjepanu Radiću. Jugokomunisti nam o njima nisu govorili, ali Domovinski rat iznjedri drukčija vremena. Nakon svega dolazi napis »Na kraju Golgote«. On povijest veže s današnjim vremenima, pokušava odgonetnuti zbog čega je tako bilo kako je bilo.

Knjiga Suprotiva zbirka je Jovićevih kolumni iz Slobodne Dalmacije što ih je objavljivao 2010. - 2014. Vrijeme je to kada jugokomunisti ponovo pale i žare milom nam Hrvatskom, a zapravo sve je nastavak političkih tijekova od 2000. kada protiv hrvatske države ustaše tuzemni i inozemni protivnici. Optužiše nas da je sve to samo zločinački pothvat i ništa više. Nasta novo mučeništvo, samo sada u ovo suvremeno vrijeme.

Ne bi nam trebalo biti teško shvatiti zbog čega su ove dvije knjige spojene zapravo u jednu cjelinu. Radi se o pozadini. Jović jasno kaže što mu je stvorilo takav pogled na stvarnost kakav ima. Ne stidi ga se, ne bježi pod skute politički korektnog mišljenja, on je odgovoran i samosvjestan čovjek. Gradi svoju kuću, ali dopušta i svima drugima da na istim načelima izgradi svoju. Svjetlosnim godinama je to daleko od onoga što nam govore ovisna pera medija koje nazivaju glavnom strujom mišljenja.

Valja istaknuti još jednu pozadinu Jovićeva pisanja. Naslov je to kolumne s 33. str. knjige Suprotiva. Evo ga: »Zaslužni ili krivi za neovisnost«. U odgovoru na ovaj upit zaista se krije očitavanje nečijeg ponašanja kroz svo ovo vrijeme. Pisac je to dobro shvatio i neprestano na to odgovara kroz svoje tekstove.

Nije ovo štivo koje je pregazilo vrijeme. Vrijedit će ono još dugo, nažalost. Bijemo i dalje bitku za svoju slobodu. Morat ćemo pobijediti, jer ćemo postati krivi za svoju neovisnost. A to onda sa sobom povlači gadne posljedice.

Miljenko Stojić

hrsvijet.net, 3. kolovoza 2016.; glasbrotnja.net, 4. kolovoza 2016.

Osobno