Print Friendly, PDF & Email

Dražen Živić (uredio), Victor quia victima. Nada za Hrvatsku, Ivo Pilar i dr., Zagreb, 2012.

Vukovar je u Domovinskom ratu bio prava žrtva, ali je zato bio i pravi pobjednik. Nedvosmislen je, dakle, naslov ove knjige. Zastupljeni autori uglavnom idu tim putem sukladno doživljaju grada Vukovara iz tih dana. Zbog toga su unatoč svemu najdojmljivije riječi onih koji su i sami bili zahvaćeni raspojasanim vAelikosrpskim zlom.

Radovi doneseni u ovom zborniku nastali su u prigodi obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, u suorganizaciji s KBF-om u Đakovu i Hrvatskom franjevačkom provincijom Sv. Ćirila i Metoda priredili su 15. studenoga 2010. znanstveno-stručni skup »Vukovar '91. - devetnaest godina poslije« na temu »Victor quia victima – nada za Hrvatsku«. Svrha mu je bila osvijetliti žrtvu i mučeništvo Vukovara 1991. kroz različite vidove – religijski, sociološki, psihološki, žrtvoslovni, antropološki, humanitarni... Predavači su uspjeli u tome, jasno recimo. Pred našim očima ponovno izranja Vukovar, ranjen i prkosan, Vukovar koji se bori i za koga dršćemo.

Fra Ante Perković u svome izlaganju »Iskustvo žrtve i mučeAištva« između ostaloga donosi svjedočenje Nevenke Zajački. Ona pripovijeda kako se njihovim skloništem na Dan mrtvih pronio glas da dolazi svećenik reći sv. misu. A granate su padale na sve strane. Neki dečki otišli su pred njega. Nisu se vratili u dogovoreno vrijeme. Ali svi su čekali i svi se molili da se to dogodi. I oni su došli umorni i preumorni sa svećenikom debelo zakasnivši. Isus, preko ruku svećenika, konačno je bio tu. Skloništem se zaorila i pjesma »Rajska Djevo kraljice Hrvata...«. Od tada Nevenka Zajačko sasvim drukčije doživljava sv. misu. To je onaj neponovljivi događaj iz skloništa.

Bila su to ta vremena. Ostala su duboko zakopana u srca ljudi. Izrone uvijek onda kad nam se nanosi nepravda, kad se pljuje na žrtvu Vukovara i sve druge žrtve iz Domovinskog rata. Ali pobijedit će hrvatski narod sve dok je sa svojim Bogom. Jamči to i ovaj zbornik.

Miljenko Stojić

Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, 16. studenoga 2014.; hrsvijet.net, 15. studenoga 2014.; glasbrotnja.net, 15. studenoga 2014.

Osobno