Print Friendly, PDF & Email
Adalbert Rebić, Sve moje izbjeglice, Novelti millenium, Zagreb, 2012.

Te slike iz devedesetih godina prošloga stoljeća još nas progone, zar ne? Očito je tako bilo i s Adalbertom Rebićem pa je napisao ovu knjigu. Godinama je obnašao dužnost predstojnika Ureda za prognanike i izbjeglice te izbližega pratio surova ratna događanja kroz njihova lica. Ti prognani Hrvati, samo s vrećicama u ruci, brojali su se nažalost u nekoliko stotina tisuća. Njima treba pribrojiti i Bošnjake, a krajem rata i Srbe. Sve se to sručilo na Hrvatsku i njezino gospodarstvo. Kao i u ratu i tu je izišla pobjednicom, unatoč kasnijim pokušajima prekrajanja povijesti.

Rebić je knjigu podijelio u 4 dijela. U prvome govori o prognaničkoj i izbjegličkoj krizi u Republici Hrvatskoj. Drugi dio donosi dokumente o planu i provođenju evakuacije Srba iz tzv. Krajine. Treći dio potvrđuje da je to bilo u skladu s »općinskim planovima«, a četvrti koje su posljedice Martićeve »odluke o evakuaciji«.

Naizgled je debelo ušao u političke vode. A nije. Samo pokušava odgovorno reći da Haaški sud ima krivo kada zbog odlaska Srba optužuje Antu Gotovinu, Mladena Markača, jednostavno hrvatsku državu.

Dokumente koje je donio u knjizi dobio je, kako sam naglašava, od Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Ovih smo dana svjedoci kako trenutna neokomunistička vlast nastoji ukinuti taj Centar. Bila bi to zaista katastrofa. Nadajmo se da do nje ne će doći.

Knjiga je najavljena kao prva u nizu knjiga koje će u dogledno vrijeme biti objavljene. Bilo bi to dobro ako ima tko nastaviti Rebićevo djelo, jer je on u međuvremenu umro.

Pred nama su činjenice. Ne bismo smjeli preko njih olako prijeći, nego ih se itekako držati i širiti ih oko sebe. Bili smo veliki u teška vremena, zahvaljujući mnogima, a jedan je među njima zacijelo i Adalbert Rebić, svećenik, profesor, humanitarac.

Miljenko Stojić

Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, 23. studenoga 2014.; hrsvijet.net, 22. studenoga 2014.

Osobno