Print Friendly, PDF & Email

Zdravko Tomac, Crveni predsjednik, Tkanica, Zagreb, 2014.

Zdravko Tomac nekada je bio komunist pa je progledao. Spoznao je da postoji Bog. Nosilo je to sa sobom i povratak rodoljublju, a odmicanje od ispraznog internacionalizma. Izražava to na mnogim mjestima u ovoj knjizi. Zbog svega pomno prati rad hrvatskih predsjednika i o njima neumorno piše. Prvoga, dr. Franju Tuđmana, utemeljitelja suvremene hrvatske države, ocjenjuje velikim, dvojicu nakon njega, Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, ocjenjuje itekako dvojbenima.

U ovoj knjizi je govor o trenutnom, Ivi Josipoviću. »Josipović je jedan od krivaca za stvaranje pete hrvatske kolone koja je sukrivac za lažne optužbe protiv Domovinskoga rata i koja ne odustaje od optuživanja hrvatskoga državnog i vojnog vodstva za tzv. udruženi zločinački pothvat, tzv. etničko čišćenje Srba i tzv. agresiju na BiH.« (str. 11.) Teška optužba, izrečena bez ograda. I ovaj stav i sve ostale Tomac ne izriče olako, potkrjepljuje ih brojnim činjenicama. Tako dolazi do zaključka da je Ivo Josipović crveni predsjednik regionalac. Od mnogih obećanja najtemeljitije je održao ono da će zacrvenjeti Hrvatsku. A puk je mislio da će biti drukčiji. Tomu je kriva medijska manipulacija. O Josipoviću je stvorena lažna slika da je izuzetno poštena osoba bez tamne strane. Ali ništa od svega toga. Između ostaloga ne libi se napadati i sramotiti državu koju vodi. Tako u Parlamentarnoj skupštini BiH tvrdi da je Tuđmanova politika kriva za sve zlo u BiH 90-ih godina. To je toliko bilo skandalozno da je i bošnjački vođa Sulejman Tihić morao stati na Tuđmanovu stranu i braniti ga od ovih teških optužbi. Da ne spominjemo, pak, onaj govor u Izraelu o ustaškoj zmiji.

Uglavnom, Ivo Josipović umjesto da vodi nepatvorenu hrvatsku politiku, on vodi politiku djece komunizma. Stari sustav je bio dobar i nije ga bilo potrebno uništavati, možda mrvicu dotjerati za ovo suvremeno vrijeme. Pada nam mrak na oči, baš kao i Tomcu. Zbog toga umjesto pogovora on piše članak »Ključno pitanje čovjeka i čovječanstva – odnos prema Bogu«. Gdje je tu Josipović, gdje su tu komunisti, gdje smo tu mi sami? Tomčevo djelo zaista nas poziva preispitati savjest i odlučno krenuti pravim putem, vrludanja je bilo dosta.

Miljenko Stojić

Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, 21. prosinca 2014.; hrsvijet.net, 20. prosinca 2014.; glasbrotnja.net, 20. prosinca 2014.

Osobno