Print Friendly, PDF & Email

 João Batista Libânio, Gustavo Gutiérez, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2005.

Dugo je vremena europska teologija vladala u Katoličkoj crkvi. A onda šezdesetih godina, na drugom kraju svijeta, u Latinskoj Americi, na pozornicu stupa nešto sasvim novo: teologija oslobođenja. Nisu više u prvom planu razna teorijska dostignuća, već položaj siromaha. Rodio se čitav jedan pokret kojemu najveći pečat daje peruanski teolog Gustavo Gutiérez. Ne zaboravimo, vrijeme je to kada se u tom dijelu svijeta pojavljuje i marksizam s raznim revolucionarima kao što su Ernesto Che Guevara, Fidel Castro i drugi.

Glede ove teologije javljala su se mnoga proturječja na Zapadu, što je Gustavo Gutiérez, zajedno s drugima, nastojao suzbiti. Naviještao je da Riječ Božju treba prihvatiti i živjeti u vjeri. Nakon toga dolazi teologija koja treba pomoći čovjeku da to što jednostavnije ostvari. Društveno stanje u tadašnjoj Latinskoj Americi bilo je izrazito loše, kao što je to na žalost i danas. Domaće pučanstvo skapavalo je od gladi, dok su se raznorazni bogataši nemilosrdno bogatili na njihov račun. Zbog toga je ponovno trebalo uspostaviti pravednost. Nju Bog ne samo da nalaže, nego u njoj i djelatno sudjeluje, objašnjavali su teolozi oslobođenja. Neki su ih kasnije napadali i htjeli im podvaliti da zagovaraju marksističku borbu klasa. Gustavo Gutiérez je odgovarao da je teologija oslobođenja ustvari »teologija obrata povijesti«, prepoznavanje suze naroda. Krist se poistovjetio s potlačenima i vodi kršćane u silazak u podzemlje ovog svijeta, da bi se tu zbratimili s odbačenima i s njima počeli graditi kraljevstvo Božje već ovdje na zemlji. Silnici ovog svijeta ne vole takvu Božju sliku, ali to je jedini ispravan kršćanski put. Bog sluša vapaje siromaha i nikada ih ne će ostaviti.

Iako je ova knjiga nevelika opsega, pruža nam dobar uvod u teologiju Gustava Gutiéreza, odnosno u teologiju oslobođenja. Misli ove teologije i danas imaju i te kako veliku vrijednost. Treba ih slijediti i razmišljati o njima, a ostaviti po strani stanovita zastranjenja nekih predstavnika ove teologije. Takvih je, naime, uvijek bilo i uvijek će ih biti u svim teologijama i na svim stranama.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 30. srpnja 2007., 21.00 – 21.45

Osobno