Print Friendly, PDF & Email

Benedikt XVI., Božja revolucija, Verbum, 2005.

Joseph Ratzinger upravo je ovu knjigu po prvi put potpisao kao papa Benedikt XVI. Tema joj je »XX. svjetski dan mladih«. Čitajući je čovjek se ne može oteti dojmu da je na pravom tragu. Mladima nije pristupila podilazeći im, oblačeći se u ruho nekih drugih događaja za njih, ne, pristupila im je kao odraslim osobama, kao onima koji znaju razmišljati i to hoće. Takvo usmjerenje započeo je još Ivan Pavao II., začetnik ovog okupljanja. U knjizi je donesen i cjelovit tekst njegove poruke upućene mladima u prigodi najave Svjetskog dana mladih u Kölnu. Između tog govora i zaključnog priloga Benedikta XVI. o susretu u Kölnu smjestio se sadržaj čitave knjige.

Predgovor hrvatskom izdanju napisao je kardinal Josip Bozanić, a uvod kardinal Camillo Ruini. Podijeljena je u tri dijela. Prvi, najopsežniji, dio predstavlja govore koje je Papa uputio mladima, drugi dio donosi govore prigodom međureligijskih, a treći prigodom ekumenskih susreta. Još su donesena dva govora: govor članovima Njemačke biskupske konferencije i govor na oproštaju. Papa je uspješno dovršio ovaj svoj prvi veliki javni nastup.

Obraćajući se mladima papa Benedikt XVI. obratio se u isto vrijeme čitavom svijetu i čitavoj Crkvi. Nije se bojao stvari nazivati pravim imenom i nepokolebljivo stajati na braniku ljudskosti i vjere. Mladi su ga primili oduševljeno, prepoznali su i u njemu čovjeka Božjeg, kao i u Ivanu Pavlu II. Njihovo mnoštvo oduševilo je Crkvu, a izbezumilo navjestitelje tzv. novog doba. Prave vrijednosti ponovno su stupile na pozornicu i ne može ih se tek tako s nje otjerati. Nauk je to koji Papa pokušava obznaniti čitavom svijetu idući putevima mladih. U njihovim srcima, naime, čežnja je za ljepšim svijetom, nepristajanje na bilo kakve nagodbe. Svatko onaj tko se toga prisjeti iz svoje mladosti i to počne živjeti, ostat će vječno mlad unatoč tijelu koje neminovno stari. A jedino takvi ljudi budućnost su Crkve i svijeta.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 23. srpnja 2007., 21.00 – 21.45

Osobno