Print Friendly, PDF & Email

John Salza, Masonstvo bez maske, Verbum, Split, 2009.

Kad čovjek trijezno pogleda na određene događaje u svijetu, lako zaključi da se ne zbivaju slučajno. Neka nevidljiva ruka, a ona nije Božja, njima upravlja. Često ju nazove masonskom ili rukom tajnih središta moći. I po svemu sudeći ima pravo, kako to i John Salza dokazuje ovom svojom knjigom, iako prvobitno to nije namjeravao.

Pisac, po rođenju katolik, bio je mason škotskog obreda 32. stupnja, a svega su ih 34. Time se ponosio i to mu je stvaralo zadovoljstvo. Privukla ga je masonska priča da se oni bore za dobro u svijetu i čovjekov razvoj u svim protegama, odnosno da je s njima dobar čovjek još bolji. Kud ćeš nešto ljepše! Smetali su ga prigovori da je masonstvo nespojivo s katoličkom vjerom. Pokušavajući odgovoriti na njih, opravdati svoje masonstvo pred samim sobom, počeo je uviđati pukotine u njegovom naizgled čvrstom učenju. Što je išao dalje pukotine su bile sve veće.

Ovo je jedna od rijetkih knjiga koja nam daje pogled na masonstvo iznutra. Salza potanko razlaže njegove običaje i njegova vjerovanja. Sve uspoređuje s katoličkim učenjem i bez dlake na jeziku donosi zaključke. Izbjegao je time da se netko ovom knjigom posluži kao jednostavnim uvodom u masonski život kojemu se namjerava predati.

Suvremeno slobodno zidarstvo rođeno je u Londonu 24. lipnja 1717. utemeljenjem Velike lože Engleske čime je službeno označen prijelaz s operativnog na spekulativno slobodno zidarstvo. Ova loža razvila je predložak današnjih masonskih obreda i ceremonija. Temeljna organizacijska jedinica suvremenog slobodnog zidarstva je plava loža ili simbolična loža. U SAD-u ima približno 1.500 plavih loža. Salza u ovoj knjizi zapravo govori o tom američkom masonstvu koje predstavlja većinu, srž svjetskog masonstva. Naglašava da sve Velike lože djeluju neovisno i da svjetsko masonstvo nema svog glasnogovornika. Ipak, njihova učenja su u biti ista, jer je sve izgrađeno na drevnim načelima koje masoni nazivaju Postavkama.

Neupućeni mogu doći u zabludu pomisliti da je masonstvo moguće povezati s katoličkom vjerom. Ne odbacuje Sveto pismo, govori o dobru, rukovodi se naizgled velikim načelima. Među tim istinama jest ona o promicanju takvog načina života koji povezuje istomišljenike u svjetsko bratstvo što nadilazi sve vjerske, kulturne, društvene i obrazovne razlike. Zbog toga u masonskim hramovima jednako mjesto zauzima Sveto pismo, Kuran, Vede, kabalistička učenja... Ali time je u čovjekovo srce posijano sjeme otpada od njegove vjere, jer ona nije ništa bolja nego neke druge. Nakon ovog indiferentizma masonstvo čovjeka vodi prema sinkretizmu. Bez nekog smislenog koncepta miješaju se različita vjerovanja i prakse. Na taj način ide se prema novom svjetskom poretku, o čemu masonstvo otvoreno govori. Iznad svega, pak, stoji veliki arhitekt svemira i nije važno kako mu se klanjaš. U određena vremenska razdoblja šalje svoje avatare kao što su Buda, Krišna, Konfucije, Isus, Muhamed... Prepustivši se svemu ovome čovjek će lako svoje staro vjerovanje pretočiti u novu religiju koja se zove masonstvo.

Crkva je odavno prepoznala sve opasnosti slobodnog zidarstva i nedvosmisleno ga se odrekla. Pisac nabraja mnogobrojne uredbe koje su pape izdavale sve do današnjih dana. Nije, dakle, istina da se katoličanstvo ne protivi masonstvu, kako se to zna čuti da bi se skrila njegova prava narav. Masonstvo se osvećuje promidžbom potpune sekularizacije.

Ono o čemu je pisac propustio razglabati jesu mnogobrojne urote koje se pripisuju masonima. Istina, ponešto je o tome rekao u poglavlju Masonska urota, ali to se poglavito odnosi na potiskivanje kršćanstva u SAD-u. Također se često zapitao zbog čega tolika tajnovitost ako je masonstvo tako dobro. No, o tome drugi više znaju nego on, dok u isto vrijeme manje znaju o onome što on priča. Zbog toga mu to možemo oprostiti i nakon ove knjige, ako nam nije dosta masonstva, krenuti tražiti kamo se sve prostiru njihovi kraci. Mislim da bismo trebali, kao i u slučaju svih drugih tajnih društava. Svjetsko bratstvo može se stvoriti samo uz pomoć razvidnosti i uz uvažavanje svih razlika, onako kako nas to uči Isus Krist. A on je govorio tako javno i tako otvoreno.

Miljenko Stojić

Osobno